1054 — 02.11
10 суперфудів, які уповільнюють старіння і зміцнюють імунітет
Не лише гранат допомагає боротися зі старінням клітин. Інші звичні продукти — від ягід до квасолі — мають ще вищий рівень антиоксидантів.
Антиоксиданти — це природні речовини, які допомагають захищати клітини організму від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Їх достатня кількість у раціоні сприяє зміцненню серцево-судинної системи, підтримує мозкову активність, імунітет і сповільнює процеси старіння. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Про це повідомило видання verywellhealth.
Хоча гранати вважаються цінним джерелом антиоксидантів, це не єдині продукти з потужним захисним ефектом. У багатьох випадках інші фрукти, горіхи та навіть напої перевершують їх за вмістом корисних сполук.
- Чорниця
Ця ягода вважається одним з найпотужніших природних антиоксидантів. У ній містяться антоціани — пігменти, які надають їй темного кольору та допомагають зменшити запалення. Регулярне вживання чорниці може знизити ризик серцевих захворювань і вікових порушень пам’яті.
- Ожина
Ожина містить антоціани, елагову кислоту та вітамін C. Такий набір сполук підтримує імунну систему, захищає клітини від пошкоджень і сприяє здоров’ю судин. За рівнем антиоксидантів ожина часто перевищує навіть чорницю.
- Волоські горіхи
Серед усіх горіхів саме волоські мають найбільше поліфенолів і вітаміну Е — антиоксидантів, які запобігають окисленню жирів в організмі. Крім того, вони є джерелом омега-3 жирних кислот, корисних для мозку та серця.
- Темний шоколад
У темному шоколаді високий вміст флаванолів — рослинних сполук, які покращують кровообіг і допомагають знижувати тиск. Що більший відсоток какао, то більше антиоксидантів. Найкращий вибір — шоколад із вмістом какао не менше 70–85%.
- Пекан
Пеканові горіхи багаті на поліфеноли, зокрема елагову кислоту, а також на флавоноїди. Ці речовини нейтралізують вільні радикали, які руйнують клітини, і допомагають запобігти утворенню бляшок у судинах.
- Артишок
Артишоки містять хлорогенову кислоту, кверцетин і рутин — антиоксиданти, які підтримують природні процеси очищення організму. Крім того, вони містять інулін — пребіотичну клітковину, яка допомагає формуванню здорової мікрофлори кишківника.
- Журавлина
Журавлина відома високим вмістом проантоціанідинів — антиоксидантів, які запобігають потраплянню бактерій до сечовивідних шляхів. Також у ягодах є флавоноли та вітамін C, які підтримують імунну систему та здоров’я судин.
- Ягоди годжі
Яскравий колір годжі зумовлений наявністю зеаксантину та бета-каротину — антиоксидантів, які захищають очі та шкіру від ультрафіолетового випромінювання. Також вони містять вітамін C і полісахариди з імунопідтримувальною дією.
- Квасоля
Квасоля містить фенольні кислоти, флавоноїди та марганець, які мають антиоксидантну активність. Цей продукт допомагає зменшити окислювальне пошкодження клітин, підтримує стабільний рівень цукру і сприяє здоров’ю серця.
10. Зелений чай
Один з найвідоміших напоїв, багатих на антиоксиданти. Завдяки катехінам, зокрема епігаллокатехіну галату (EGCG), зелений чай знижує запалення, покращує обмін речовин і захищає клітини мозку.
Антиоксиданти діють як природний захист організму, нейтралізуючи вільні радикали, які утворюються під впливом ультрафіолету, забрудненого повітря чи стресу. Їх регулярне надходження з їжею допомагає зміцнити імунітет, зберегти молодість клітин і підтримати загальне здоров’я.
Раніше ми розповідали, що постійний пошук окулярів у холодильнику чи раптові зміни настрою — це не дрібниці. За словами експерта, саме так може проявлятися деменція, яку часто плутають з іншими захворюваннями.