Багато українців добре знайомі з розчаруванням, коли часник починає проростати або гнити вже за кілька місяців після збирання.
Проте є надійні методи, які дозволяють зберегти його свіжим і корисним аж до наступного літа. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Щоб часник залишався свіжим довго, потрібно створити правильні умови та скористатися кількома секретами досвідчених садівників.
Для тривалого зберігання підходить лише здоровий, сухий часник. Зубчики мають бути щільні, без тріщин і плям. Найкраще обирати сорти з товстою шкіркою — вони зберігаються значно довше.
Не поспішайте обрізати корінці та стебла — вони допомагають захистити зубчики від висихання.
Часник можна підвісити в сухому, добре провітрюваному приміщенні (але не під прямим сонцем) або заплести в коси.
Найкраще часник зберігати в темному, прохолодному та сухому місці. Озимий часник довго залишається свіжим за температури від 0 до 4°C, а яровий — від 16 до 20°C. Вологість повітря не повинна перевищувати 60%, адже надлишкова волога сприяє гниттю.
А ще фахівці радять використовувати сіль. Візьміть будь-яке відро, викладіть головки часнику та присипте їх сіллю. Потім додайте ще — і знову присипте. Сіль вбирає надлишкову вологу та запобігає розвитку шкідливих бактерій.
Часник не любить прямого сонячного світла та підвищеної вологості. Запаси слід регулярно перевіряти та видаляти пошкоджені головки, щоб запобігти поширенню гнилі. За правильного догляду часник зберігатиме свій аромат, залишатиметься корисним і додаватиме смаку вашим стравам аж до наступного літа.