Від чого залежить колір шкаралупи і жовтка, чи є різниця у складі та які яйця вибрати для здорового харчування.
Багато людей, купуючи яйця на ринку чи в магазині, замислюються, чому одні з них білі, а інші — коричневі чи кремові. І чи правда, що яйця з коричневою шкаралупою корисніші за білі? Тож розповідаємо, в чому різниця між білими та коричневими яйцями і які насправді корисніші. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Колір яйця визначається породою курки. Білі яйця несуть кури з білим пір’ям і світлими гребінцями. Кремові та коричневі яйця — у курей з темним оперенням і червоними гребінцями.
Тобто відтінок шкаралупи — це лише генетична особливість птиці, а не показник якості чи користі яєць.
Науковці вже давно довели, що різниця між білими та коричневими яйцями мінімальна. У них приблизно однакова кількість білка, жиру, вітамінів і мінералів. Смак також залежить не від кольору, а від умов утримання і харчування курей.
Втім, є декілька нюансів:
Насичений жовтий чи навіть помаранчевий жовток — зовсім не ознака того, що яйце корисніше чи якісніше. Це залежить винятково від раціону курей. Якщо птиця отримує багато зелених кормів, кукурудзи чи моркви, жовток буде яскравішим. А якщо курей годують зерном або комбікормом, жовтки більш світлі.
Отже, з погляду харчової цінності різниці між жовтими та білими яйцями майже немає. Їхня користь залежить не від кольору шкаралупи, а від умов утримання курей, їхнього раціону та свіжості продукту. Головне, купувати яйця у перевірених виробників, а перед використанням завжди перевіряти термін придатності.