650 — 07.08
Навіщо лікарі рекомендують обов’язково додавати кріп до страв і яка його користь
Навіщо лікарі рекомендують обов’язково додавати кріп до страв і яка його користь
Кріп — не просто ароматна зелень, що увиразнює смак ваших кулінарних шедеврів. Ще це потужне джерело вітамінів та антиоксидантів, які вкрай необхідні для міцного здоров’я. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Розповідаємо, яка користь кропу для організму, в яких випадках не слід зловживати цією ароматною зеленню. Про це пише ресурс «УП. Життя».
Які вітаміни та корисні речовини містить кріп
Свіжий кріп майже не містить калорій, проте в ньому є велика кількість корисних речовин.
- Вітамін A — важливий для зору, міцності імунітету та репродуктивної функції.
- Вітамін C — допомагає швидше загоювати рани, підтримує імунітет та діє як антиоксидант, захищаючи клітини від руйнувань.
- Марганець — відповідає за активну роботу мозку та налагоджує процеси метаболізму.
Також зелень містить потужну частку фолатів, заліза, флавоноїдів, терпеноїдів і танінів. Чайної ложки подрібненого кропу на порцію страви буде цілком достатньо для користі та підсилення смаку.
Яка користь кропу для здоров’я
- Захист клітин. Антиоксиданти у складі кропу допомагають зменшити запалення в організмі та захищають клітини від руйнування. Це знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера й артриту.
- Користь для серця. Флавоноїди в кропі можуть знижувати рівень «поганого» холестерину, що позитивно впливає на стан серцево-судинної системи.
- Допомога за діабету. Деякі дослідження доводять, що регулярне вживання кропу може сприяти контролю рівня глюкози в крові та профілактиці діабету ІІ типу. Але людям із цукровим діабетом перед вживанням зелені варто проконсультуватися з лікарем.
Які можливі побічні ефекти від уживання кропу
Хоча кріп зазвичай безпечний, у рідкісних випадках може викликати:
- алергію, особливо у людей, чутливих до селери, коріандру, фенхелю;
- діарею чи нудоту;
- свербіж чи набряки у ротовій порожнині.
Через можливий сечогінний ефект людям із хворобами нирок і жовчного міхура слід бути обережними. Також не рекомендовано вживати екстракти та пігулки з кропу, найкраще додавати свіжу зелень до готових страв.