Розповідаємо про користь та шкоду шпинату.
Шпинат — це справжній суперпродукт, який поєднує у собі тонни поживних речовин в унікальній низькокалорійній формі. Він містить велику кількість білка, заліза, вітамінів та мінералів. Але як і будь-який інший продукт, шпинат має протипоказання до вживання. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Регулярне вживання шпинату покращує можливості контролювати кількість глюкози у крові. У діабетиків знижується ризик розвитку раку, покращується стан скелета.
Останні дослідження показують, що шпинат — протираковий засіб. У ньому містяться гліколіпіди, речовини, які не дають розвиватися в новоутвореннях новим судинам, які живлять ракову пухлину. Шпинат містить речовини, які нейтралізують негативний вплив канцерогенів, що містяться в приготованому м’ясі.
Шпинат має заспокійливі властивості. Завдяки амінокислоті триптофану він бореться з реактивною гіпоглікемією. Реактивна гіпоглікемія — стан пов’язаний із падінням цукру в крові до дуже низького рівня, може викликати почуття тривоги та напади занепокоєння. А шпинат допомагає з цим упоратися.
Ще одна чудова властивість шпинату — низька калорійність (всього 20 ккал на 100 г) та високий вміст клітковини, яка прочищає кишківник, сприяють детоксикації та схуднення.
Шпинат радять включити до раціону у разі цукрового діабету, недокрів’я, гіпертонії, захворювань нервової системи, гастриту, остеопорозу, закрепів та метеоризму, фізичних та розумових навантажень тощо.
Шпинат можна вживати у будь-якому вигляді. Перевага цієї зелені в тому, що навіть за термічної обробки він зберігає більшість поживних речовин. Молоді листки найкраще підходять для салатів чи легких соусів. Універсальний соус із зелені чудово поєднується з м’ясом, морепродуктами та сиром. Грубе та зріле листя слід тушкувати, готувати на пару або обсмажувати.