Контракти.ua

268  —  16.07
Чи можна їсти ранні кавуни: особливості вживання, нітрати та ціна
Чи можна їсти ранні кавуни: особливості вживання, нітрати та ціна

Чи можна їсти ранні кавуни: особливості вживання, нітрати та ціна.

В Україні продають ранні кавуни. ТСН перевірила, чи безпечно їх їсти. В Україні у продажі з’явилися ранні кавуни. Вони не українські, а здебільшого — турецькі. Про це повідомляють Контракти.UA.

Та чи безпечні вони — про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Аліни Лісової.

Які кавуни продають в Україні

В Україні зараз продають турецькі, грецькі та азербайджанські кавуни. Продавець Сергій каже, кавуни з-за кордону нічим не відрізняються від вітчизняних, іноді навіть солодші. Лише ціна дає про себе знати.

«Зараз дорого, але буде дешевше, я думаю. Я торік тут продавав, і багато людей приходили і запитували за азербайджанський кавун. Переважно його і брали, тому що він солодкий, соковитий», — каже продавець.

Дієтологи кажуть, що кавун — це корисний для організму продукт. Але переїдатися ним не можна, адже попри корисні властивості, ягода має високий глікемічний індекс, тобто швидко підвищує рівень цукру в крові і може впливати на вагу. Також щоб виростити ранню продукцію, фермери здебільшого використовують чималу кількість хімічних речовин, зокрема нітратів. Також експерт пояснив, як вибрати кавун.

«Корінчик, так, він повинен бути сухим. Тут не повинно також бути якось цвілі, гнилі. Дивитися уважно, щоб ніяких не було вм’ятин, пошкоджень, тріщин. Зовнішньо ці гарбузи мають дуже гарний вигляд», — каже дієтолог Олександр Кущ.

Українські кавуни

Продавці діляться: покупці все ж чекають на кавуни українського походження, особливо ті, які давно стали нашим брендом — херсонські кавуни, сезон яких стартує ближче до середини липня.

До повномасштабного вторгнення до половини всього врожаю України збирали на Херсонщині і активно експортували за кордон. Втім, нині дві третини сільгоспугідь, де росли українські херсонські кавуни, досі залишаються в окупації.

А решта полів регіону на правобережжі під постійними обстрілами. Втім, попри ризики тамтешні фермери продовжують працювати. Все, щоб мати змогу закрити потреби власного ринку, а згодом і вийти на довоєнні показники.

«У цьому році ми збільшили площу посівів, завдячуючи саме рекордним темпам розмінування. У нас розміновано вже 430 сільськогосподарських угідь. Торік ми зібрали баштан кавунів 22500 тонн, цього року засіяно на 2 тис. га і плануємо зібрати десь 35 тис. тонн», — каже перший заступник голови Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

У Києві на ринку вже можна купити українські кавуни — їх привезли з Одещини і реалізовують переважно оптом.

Чи безпечні кавуни

ТСН вирішила перевірити якість закордонних кавунів. Журналістка придбала азербайджанський на ринку і турецький — у супермаркеті.

«До нас надійшли зразки кавунів на дослідження на нітрати, ми їх дослідили, за нормування 60 ми їх там не виявили, що в одному, що в другому зразку, можна їх куштувати», — каже завідувачка лабораторії фізико-хімічних досліджень Наталія Сікорська.

Щодо цін — коли деякі імпортні кавуни лише з’явилися у продажу наприкінці травня, коштували в середньому 120 гривень за кілограм. Нині здешевіли. В супермаркетах та поодиноких торгових ятках ягоду можна купити і за 40 гривень чи навіть менше. Продавці обіцяють, що ціни зменшуватимуться і надалі, але треба дочекатися, коли на ринку в достатній кількості з’явиться український врожай.