Солодкі вітаміни: користь персиків для вашого здоровʼя
Літо важко уявити без соковитого персика, який тане в роті та залишає по собі медово-фруктовий посмак. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Однак чи знали ви, що за цим ніжним м’якушем ховається справжнє джерело користі для здоров’я. Видання Real Simple розповіло, що персик — не лише ласощі, а й функціональний продукт із безліччю переваг, особливо для жінок.
Персики містять велику кількість антиоксидантів, зокрема вітамін С, поліфеноли та каротиноїди. Ці речовини нейтралізують вільні радикали, які спричиняють пошкодження клітин і призводять до старіння, хронічного запалення та захворювань серцево-судинної системи, нейродегенеративних процесів (як-от хвороба Альцгеймера) і навіть раку.
Стиглі свіжі персики можуть мати антиоксидантний потенціал, подібний до чорниці — ягід, які вважаються зірками здорового харчування. Тому варто віддати перевагу саме свіжим фруктам, а не консервованим, адже останні можуть втратити частину цінних речовин під час оброблення.
Насичений помаранчевий відтінок персика свідчить про наявність бета-каротину — того самого пігменту, який міститься у моркві. В тілі він перетворюється на вітамін А, критично важливий для зору, особливо нічного.
Вітамін А також підтримує здоров’я сітківки ока та допомагає зменшити ризик дегенерації макули — одного з головних чинників вікової сліпоти. Це особливо важливо для жінок, які з віком мають вищий ризик проблем із зором.
Поліфеноли, вітамін С та інші антиоксиданти в персиках допомагають запобігти окисленню «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Саме цей процес лежить в основі утворення атеросклеротичних бляшок, які можуть призвести до інфаркту чи інсульту.
Регулярне споживання фруктів з антиоксидантами, як-от персики, може знизити ризик серцево-судинних захворювань, покращити еластичність судин і зменшити запалення, яке лежить в основі багатьох хвороб серця.
Один великий персик містить близько 3 г харчових волокон, а це майже 10% денної норми. Волокна стимулюють перистальтику кишківника, запобігають закрепам, а також підтримують здорову мікрофлору кишківника, ключову для імунітету, настрою і навіть ваги.
До того ж на відміну від фруктових соків, цілі персики зберігають усю клітковину, тож найкраще їсти їх свіжими чи запеченими.
Персики мають низький глікемічний індекс, а це означає повільне підвищення рівня глюкози після споживання. Завдяки вмісту клітковини та поліфенолів цей фрукт може зменшити ризик інсулінорезистентності та підтримати здоровий рівень цукру в крові, що особливо важливо для жінок у період гормональних коливань, під час вагітності чи менопаузи.
Біологічно активні речовини персика можуть пригнічувати ферменти, які розщеплюють вуглеводи. Це допомагає запобігти різким глікемічним пікам.
Флавоноїди, зокрема кверцетин, разом з вітаміном С знижують вивільнення гістаміну — речовини, відповідальної за симптоми алергії. Персики також мають протизапальну дію, яка може допомогти зменшити подразнення слизових оболонок і полегшити симптоми сезонної алергії.
А ще персики містять до 89% води, що робить їх ідеальними для підтримки водного балансу, особливо у спеку чи після тренувань.
Жінки часто витрачають тисячі на антивікову косметику, але мало хто знає, що один з найкращих засобів для краси — це персик. Вітамін С, присутній у цьому фрукті, стимулює синтез колагену, зменшує пігментацію та підтримує тонус шкіри.
Бета-каротин також діє як природний захист від ультрафіолетового випромінювання, зменшує пошкодження клітин та уповільнює фотостаріння. Додайте до цього антиоксиданти — і отримаєте природну формулу краси.
Один-два свіжі персики на день — це цілком безпечно та навіть корисно. Вони не лише низькокалорійні, а й багаті на мікроелементи, антиоксиданти та клітковину, які потрібні організму щодня.
Порада — намагайтеся купувати персики в сезон, обирайте плоди без плям і м’якості, з характерним ароматом, і не забувайте мити фрукт, навіть якщо зніматимете шкірку.
Цей ніжний фрукт може стати вашою секретною зброєю проти старіння, запалень, втоми і навіть перепадів настрою. Тож наступного разу, коли обиратимете фруктову закуску, згадайте про персик.