Здавалося б, зварити яйце — найпростіше завдання.
Та скільки разів траплялося, що замість ніжного жовтка ви отримували майже сире яйце, а круто зварене — було з сірим, пересушеним жовтком і шкаралупою, яка лущилася з труднощами? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Як виявилося, запорука ідеально зварених яєць — не лише в тривалості варіння, а насамперед у точному контролі температури та одному важливому завершальному кроці.
Усе починається з вибору яєць. Найкраще для м’якого варіння або приготування пашоту підходять дуже свіжі яйця — саме вони дозволяють білку ніжно й рівномірно обіймати жовток.
Ідеальне варене яйце — не просто про час. Справжній успіх залежить від температури, правильного підходу та фінального кроку, який часто ігнорують.
Якщо ви хочете яйце круто, обирайте не надто свіжі — 7–14 днів. Вони набагато легше чистяться.
Свіжі яйця краще підходять для м’якого варіння або пашоту — в них білок гарно тримає форму й огортає жовток.
Щойно спливає час — миттєво зливайте окріп і переливайте яйця холодною водою. Додайте лід.
Це не просто охолодження — це зупинка варіння, яка:
Тримайте яйця:
Починайте чистити з тупого кінця — там є повітряна подушка, за яку легко підчепити плівку.
Якщо складно — чистьте під струменем холодної води: вона проникає між шкаралупою і білком і полегшує процес.