Як визначити, чи хороший кавун: 10 порад, які зроблять із вас експерта
Кавун - ягода, без якої влітку не обійтися, але неправильний вибір плоду може все зіпсувати. Пише УНІАН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Кавун - це класична літня ягода, яка також є нестерпною лотереєю. Адже вибрати правильний кавун завжди складно. Хоча, володіючи невеликими знаннями, ви зможете в майбутньому щоразу обирати ідеальний плід, пише VeryWell Health.
Стиглий кавун має кремову жовту або світло-бежеву пляму на шкірці - це так звана польова (або ґрунтова) пляма, те місце, де кавун лежав на землі під час росту. Біла або занадто світла пляма може свідчити про недозрілість. Чим насиченіший колір плями, тим солодший, найімовірніше, кавун.
Кавун має бути симетричним, з округлими кінцями. Якщо він кривий або асиметричний, це може вказувати на нерівномірний ріст і можливе погіршення текстури або смаку. Шукайте плоди з гладкими, рівномірними й округлими лініями - це знак того, що кавун розвивався рівномірно і, ймовірно, буде солодким і соковитим.
Кавуни бувають різного забарвлення - зі смужками від темно-зеленого до світло-зеленого. Рівномірний колір по всій поверхні вказує на зрілість. Уникайте занадто блискучих кавунів - це може означати, що їх зірвали занадто рано. Тьмяна кірка - ознака зрілості.
Якщо у кавуна є темні смужки:
Що ширша відстань між смугами, то більше часу кавун мав на дозрівання та розвиток смаку.
Огляньте кавун з усіх боків у пошуках темних, прожилкоподібних плям, схожих на павутинку. Це так звані "цукрові плями" - вони з'являються там, де цукор почав виходити назовні. Це ознака солодкості та соковитості.
Напевно ви бачили, як люди в магазині стукають по кавуну. Вони намагаються "почути" соковитий плід. Постукайте по кавуну кісточками пальців і прислухайтеся: глухий, порожнистий звук - хороша ознака: у кавуні багато соку. Глухий, тупий звук може означати, що плід недостиглий або перестиглий.
Шкірка має бути твердою і гладкою на дотик. Зверніть увагу на дивні плями (не плутати з польовою плямою) або нерівномірне забарвлення - це може вказувати на нерівномірне дозрівання.
Вага має значення. Вибирайте той кавун, який здається важким для свого розміру. Чим він важчий, тим більше в ньому води - а значить, він соковитий і смачний. Легкий плід може виявитися недостиглим або вже підсохлим зсередини.
Подивіться на невелике висохле стебло або "хвостик" на верхівці кавуна. Зелений хвостик вказує на те, що кавун був зірваний занадто рано і, можливо, не встиг повністю дозріти. Сухий, коричневий хвостик - ідеальний варіант. Він говорить про те, що кавун дозрів на грядці і що він буде солодким.
Ретельно огляньте кавун на наявність пошкоджень. Невеликі подряпини допустимі, але тріщини, порізи, м'які ділянки, вм'ятини або інші видимі дефекти - привід відмовитися від покупки.
Раніше УНІАН повідомляв про 10 фруктів, які можна їсти навіть за діабету. Експерти зазначили, що важливо розуміти різницю між натуральним і доданим цукром.
Крім того, ми розповідали про найкращі способи як зберегти полуницю на зиму. Варіантів навіть кілька і кожен з них цікавий по-своєму і тільки вам вирішувати - який з них підійде саме вам.