Контракти.ua

1472  —  24.06
Сервелат чи салямі: що вибрати і чим відрізняються
Сервелат чи салямі: що вибрати і чим відрізняються

Розповідаємо, яку ковбасу для чого варто взяти.

Сервелат і салямі - це два популярні види ковбас, які часто плутають між собою. Однак між ними є важливі відмінності у складі, способі приготування, смаку та терміні зберігання. Пише УНІАН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Сьогодні розглянемо, чим відрізняється ковбаса салямі від сервелату.

Сервелат і салямі - історичний контекст

Перш, ніж розглянути відмінність салямі від сервелату у складі та смаку, зупинимося на історії.

У 16 столітті попросивши сервелат, ви б здивувалися тому, що опинилося на тарілці. Колись цей продукт готували зі свинячого мозку. При цьому ковбасу не коптили - обробка проводилася за допомогою окропу. Сучасний сервелат не має нічого спільного з тим продуктом, який був у ті часи.

А ось із салямі зовсім інша історія. Сама назва буквально перекладається "те, що було засолено". Цим словом сотні років тому називали практично все засолене м'ясо.

Уже пізніше так почали позначати м'ясо, яке пройшло ферментацію, а потім його пров'ялили.

Чим сервелат відрізняється від салямі

Відмінність сервелату від салямі починається ще з його складу. Першу готують із суміші яловичини та свинини. Туди додають шпик, сіль, перець, часник. Найчастіше вона рожевого кольору.

Водночас салямі складніший продукт. Цю ковбасу роблять зі свинини, яловичини або навіть дичини. Список прянощів також дуже широкий, можуть додати для смаку й аромату навіть вино. Колір бордовий або близький до того.

Сервелат - це зазвичай сирокопчена або варено-копчена ковбаса, яку термічно обробляють. При цьому салямі - сиров'ялений продукт. Її сушать, витримують і іноді цей процес займає місяці. Завдяки такому способу приготування ця ковбаса набуває своєї структури, аромату та смаку.

Сервелат має м'який і нейтральний смак, ніжну текстуру. Її добре брати для бутербродів, сендвічів. Салямі має яскравий, пікантний, насичений смак, який виникає завдяки ферментації. Її текстура суха і щільна.

Також у них різний термін зберігання. Салямі завдяки консервації та зневодненню зберігається довше, ніж варено-копчений сервелат. Останній краще вживати швидко.

Підсумувати можна так:

  • сервелат - універсальна ковбаса для щоденного вживання;
  • салямі - делікатесний продукт із яскравим смаком.

Обидва ці продукти можуть на рівних бути присутніми в холодильнику, без взаємовиключення.