303 — 25.05
Капустяні завиванці з м’ясом: новий рецепт традиційних голубців
Голубці — це класика української кухні, знайома кожному з дитинства.
Проте навіть найтрадиційніші рецепти часом хочеться освіжити — додати сучасного підходу, зробити страву візуально цікавішою та простішою у приготуванні. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Усе це поєднує у собі рецепт капустяних завиванців з м’ясом, який став популярним завдяки кулінарній сторінці appetizing.tv. Він не лише простий, але й ефектний: з першого погляду і з першого шматочка підкорює серце.
Це, по суті, сучасна варіація голубців, у якій листя капусти згортається не традиційно у «конвертики», а формує апетитні шари з соковитою м’ясною начинкою та сиром. Завдяки запіканню у томатному соусі страва стає надзвичайно ніжною та ароматною.
Інгредієнти
Для завиванців
- Капуста — 1 шт.
- М’ясний фарш (свинина, яловичина або змішаний) — 400 г
- Болгарський перець — 1 шт.
- Помідор — 1 шт.
- Відварений рис — 100 г
- Панірувальні сухарі — 20 г
- Яйце — 1 шт.
- Сіль
- Чорний перець
- Моцарела — 150 г
Для соусу
- Томатний соус — 200 мл
- Огірок свіжий — 1 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Лимонний сік — 10 мл
- Оливкова олія
- Сіль
- Чорний перець
Для подавання
- Грецький йогурт — 150 г
- Кріп — 10 г
- М’ята — 5 г
Приготування
- Візьміть цілий качан капусти, помістіть його у поліетиленовий пакет, залийте окропом і зав’яжіть пакет.
- Залиште на 20 хв — листя стане м’яким і гнучким.
- Обережно відокремте 10–12 найбільших листків. За бажанням видаліть грубі частини товстих жилок.
- У великій мисці змішайте: м’ясний фарш, дрібно нарізаний перець, подрібнений помідор, відварений рис, панірувальні сухарі, яйце, сіль і перець.
- Добре вимісіть начинку, щоб вона була однорідною та пластичною.
- Викладіть декілька капустяних листків внахлест, зверху покладіть м’ясну начинки. Потім посипте натертою моцарелою та накрийте знову капустою.
- Акуратно розріжте не смужки та складіть «шарами» — згинаючи лист у декілька разів із начинкою, наче листковий пиріжок.
- Вилийте томатний соус на деко, потім зверху викладіть готові завиванці у форму для запікання. Полийте слойки отриманим соусом зверху.
- Запікайте у духовці, розігрітій до 180°C, протягом 30 хв. Під кінець посипте ще трохи моцарелою та залиште у духовці ще на 5–10 хв до рум’яної скоринки.
- Фарш можна замінити на курячий чи індичий — буде дієтичніше.
- Моцарелу — на будь-який улюблений твердий сир.
- Томатний соус можна готувати з пасти, розбавленої водою та спеціями.
Подача
Для соусу змішайте грецький йогурт із дрібно нарізаним кропом і м’ятою. Подавайте його поруч — це додасть легкості та балансу.
Капустяні завиванці з м’ясом — це смачний та сучасний спосіб приготувати голубці. Мінімум клопоту, максимум користі та вражень. Така страва не тільки збере за столом всю родину, а й здивує гостей. Спробуйте приготувати та переконайтесь самі: традиції можуть бути смачними у новому стилі.