Оцет давно використовується в медичній і харчовій галузях. Два найбільш популярні варіанти — винний і яблучний.
В чому між ними різниця і який корисніший? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Яблучний оцет отримують за допомогою ферментації яблучного соку. Він містить чималу кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Його основними корисними властивостями є такі:
Винний оцет виготовляють шляхом ферментації вина. Він має низку доволі корисних властивостей, зокрема:
Яблучний оцет виготовляють з сидру, соку, м'якоті яблук. Він вирізняється м'яким, приємним ароматом і кисло-солодким смаком. Кислотність натурального яблучного оцту — від 4% до 6%, якщо на баночці написано 9% —перед вами синтетичний продукт.
Особливістю винного оцту є велика кількість ефірних олій. На відміну від яблучного, у нього насиченіший аромат, смак і колір.
Вибір оцту залежить від ваших уподобань і потреб. Тобто якщо вам потрібно контролювати рівень цукру в крові та підтримувати травлення, краще зупинитися на яблучному оцті. А ось для отримання більшої кількості антиоксидантів та підтримки нормального рівня холестерину підійде винний оцет.
Однак не варто забувати, що будь-який оцет потрібно вживати з розумом. Через надмірну кількість шлункові стінки подразнюються, з'являються інші небажані ефекти. Перед внесенням важливих змін до свого раціону завжди консультуйтеся з лікарем.
Звичайно, що так. Але варто звернути увагу на деякі особливості. Білий винний оцет має такий самий рівень кислотності, як і яблучний. Але в його смаку ви не знайдете фруктових ноток. Тому бажано до страви додавати кілька крапель лимонного соку.
Червоний винний оцет дуже близький до яблучного, однак він не такий міцний. Від яблучного він відрізняється і кольором, тому деякі інгредієнти страви можуть отримати інший відтінок.