314 — вчера, 14:35
Авдіївська "гонорова" каша за старовинним рецептом: секрети приготування національної страви
2022 року авдіївську кашу було включено до Списку нематеріальної спадщини України, тому зараз вона є національним брендом.
Цей рецепт, як повідомляє авторка кулінарного блогу в соцмережі TikTok, було майже втрачено за часів Радянського Союзу. Однак довгожителі Авдіївки зберегли його, і він передавався з покоління в покоління аж від 19 століття. Жителі Авдіївки не лише відродили цю страву, а й зробили її національною візитівкою. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Як приготувати авдіївську “гонорову” кашу за стародавнім рецептом
Цю кашу називають “гоноровою”, бо вона має доволі дорогі інгредієнти і готується впродовж 3 годин. Страва більше нагадує вишуканий десерт, бо вона солодка, густа й запашна.
Інгредієнти:
- 80 г круглого рису;
- 5 яєць;
- 400 мл молока 3,2% жирності;
- 120 грамів масла;
- 2 столові ложки цукру;
- дрібка солі.
Спосіб приготування:
- Промити рис у холодній воді, заливаємо окропом і варимо 3 хвилини. Потім його треба відкинути на сито, злити воду і викласти на рушник, щоб він просушився.
- Молоко треба довести до кипіння, додати столову ложку цукру й масло. Ретельно все перемішати, щоб цукор повністю розчинився. Потім додати рис, варити 5 хвилин і забрати з вогню.
- В окремій ємності збити яйця з ложкою цукру, збиту масу додати до рису, добре вимішати і довести до кипіння.
- Забрати кашу з вогню, закрити кришкою і закутати ковдрою, дати відпочити три години.
- Подавати кашу можна з маслом, варенням і родзинками. Нехай смакує!