260 — сегодня, 16:37
Такої смакоти в магазині не придбаєш: ароматна ромова баба, яка "розлітається" за 5 хвилин
Ромова баба — популярний десерт серед українців. Виявляється, готувати її дуже просто.
Смачне поєднання рому, ароматного тіста та солодкої глазурі. Ромова баба чудово підійде на святковий стіл. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Інгредієнти
пшеничне борошно вищого сорту - 250 г
молоко середньої жирності - 100 мл
вершкове масло - 100 г
родзинки - 80 г
горіхи - 80 г
цукор - 515 г
пресовані дріжджі - 15 г
сире куряче яйце - 1-2 шт
вода - 600 мл
ром - 30-40 г
лимонний сік - за смаком
свіжі чи морожені ягоди - за смаком
листя розмарину - за бажанням
Процес приготування:
- Попередньо розмочіть і підсушіть родзинки, викладіть у глибоку ємність та залийте половиною рому. Залишіть на кілька хвилин, щоб просочилися. Підійгійте молоко до кімнатної температури, розчиніть в ньому дріжджі. Додайте 1 ст. ложку борошна і 15 г цукру. Перемішайте і залишіть в теплому місці.
- За цей час розтопіть на водяній бані вершкове масло, а також просійте борошно, в центрі гірки з борошна зробіть заглиблення. Яйця збийте міксером до пишності. В заглиблення влийте суміш з молока і дріжджів, замішайте тісто. Поступово додайте яйця, вершкове масло, але трошки залишіть для змащування форми.
- Замісіть тісто, воно повинно бути еластичним і однорідним. Додайте до нього родзинки і ром, в якому вони настоювалися, всипте подрібнені горіхи, за потреби можна додати ще борошна. Вимісіть ще раз. Викладіть тісто у миску, накрийте рушником і залишіть на 30-40 хвилин у теплому місці.
- Поки підходить тісто, потрібно підготувати форму. Найкраще підійде для кексів. Змажте її залишками масла. Поступово викладіть в неї все тісто, форму потрібно заповнити на 2/3.
- Включіть духовку, виставте 180-200 градусів, поставте тісто поряд з розігрітою духовкою, щоб воно ще підійшло. Після цього виставте на решітку і випікайте приблизно 30 хвилин.
- З 250 г цукру та 400 мл води зваріть сироп на повільному вогні, охолодіть і влийте в нього решту рому. Добре перемішайте. Готову бабу остудіть, проткніть дерев'яною зубочисткою в кількох місцях, рівномірно полийте сиропом, залишіть, щоб вона просочилася.
- Влийте в каструлю решту води на середній вогонь, поступово всипте 250 г цукру, помішуючи, доведіть до кипіння. Повинна вийти консистенція "м'якої кульки". Зніміть з вогню, додайте лимонний сік. Помістіть ємність у посудину з холодною водою і безперервно перемішуйте, поки маса не побіліє. Вона повинна мати консистенцію густої сметани.
- Помадкою полийте готовий виріб, за необхідності прикрасьте ягодами і гілочками розмарину.
Смачного!