Всі ми звикли після покупки продуктів в магазині перекладати їх в холодильник.
Але виявляється навіть до такого звичного процесу можна підійти більш усвідомлено, щоб овочі, фрукти та готові страви довше залишалися корисними та свіжими. ТСН.ua пише, як правильно зберігати продукти в холодильнику. Про це повідомляють Контракти.UA.
Чому краще зберігати продукти в холодильнику? За низьких температур сповільнюється утворення та розповсюдження мікробів, а тому їжа довше залишається свіжою та безпечною для споживання. Однак просто перекласти йогурт, м'ясо або яйця в холодильник недостатньо. Існують певні правила зберігання продуктів в холодильнику. І якщо ви будете їх дотримуватися, тоді зелені яблука не перетворяться на коричневі, щойно зварені макарони не вкриються пліснявою, а свіжий сир не буде пахнути рибою, яка стоїть на сусідній поличці.
Налаштування правильної температури - перший і дуже важливий крок. Оптимальною вважається від 5 градусів за Цельсієм або нижче. Деякі продукти потрібно зберігати за більш низької температури (наприклад, м'ясо), але просто залишати їх в морозильній камері - не єдиний варіант. Деякі сучасні холодильники мають спеціальні ящички для риби та м'яса, де температура завжди тримається на рівні нуля градусів.
Саме на верхніх поличках зберігається найстабільніша температура, тому тут потрібно залишати продукти, які не потрібно готувати. Сміливо ставте сюди залишки приготованих раніше страв або ті продукти, які вже готові до вживання (хумус, паштет). Також верхня поличка в холодильнику - найкраще місце для ягід, напоїв та зелені. Останню спочатку потрібно поставити в банку з водою, а потім прикрити харчовою плівкою.
Тут тримається найнижча температура, а тому на цих поличках варто зберігати сире м'ясо, морепродукти, рибу, яйця, молочні продукти. Всі вони повинні залишатися в упаковці, щоб мінімізувати ризик утворення бактерій. Для риби та м'яса обов'язково виділіть окреме місце в холодильнику. Так ви зможете запобігти розповсюдженню мікроорганізмів на інші продукти.
Більшість господинь зберігає в висувних ящичках сирі овочі та фрукти. Це правильно, але багато хто забуває про важливий нюанс. Різноманітні фрукти, зокрема сливи, персики, яблука, виділяють етилен. Це хімікат, який допомагає їм швидше дозрівати, але також негативно впливає на овочі. А тому не забувайте зберігати ці продукти в холодильнику в окремих ящичках. А ще не варто їх мити перед тим, як покласти до холодильника. Через зайву вологу вони будуть швидше псуватися та підгнивати.
Дверцята холодильника часто відчиняються, а тому температура там нестабільна. Рекомендовано зберігати на цих поличках їжу, яка є стійкою до перепадів температур і не так швидко псується. Наприклад, соки, консерви (закриті), воду, приправи, соуси. А ось яйця тут зберігати небезпечно - їх краще перекласти до нижньої полички в самому холодильнику.
Також варто запам'ятати, що не варто надто сильно заставляти полички продуктами. Дуже важливо, щоб холодне повітря могло вільно переміщатися, тим самим охолоджуючи їжу.
В морозильній камері можна зберігати абсолютно все: від йогуртів до соусів. Але варто спочатку покласти продукти в пакет для заморожування або контейнер - так ви збережете його основні властивості. Також варто пам'ятати, хоча продукти в морозильній камері зберігаються досить довго, краще їх спожити протягом 3-6 місяців.
Існує перелік продуктів, зберігання яких у холодильку заборонене: