Може здатися, що це – справа смаку.
Однак, виявляється, банани різного ступеня стиглості використовують для різних цілей. Які з них найкорисніші? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Банани, які ще недостигли, мають своєрідний смак, можуть похрумкувати та залишати в роті присмак в'язкості. Проте їсти їх можна і навіть потрібно. Зелений банан корисний як смачне і швидке перекушування.
Недостиглі банани містять резистентний крохмаль, який в організмі людини не розщеплюється, а тому такі плоди допомагають стабілізувати рівень цукру в крові, дають довге відчуття ситості. Також у бананах містяться бактерії-пробіотики, які покращують мікрофлору кишківника, нормалізуючи його роботу.
Під час дозрівання бананів резистентний крохмаль починає руйнуватися та перетворюється на прості цукри. Саме тому жовті банани солодкі та приємні на смак. Вони швидше засвоюються організмом і перетравлюються. Однак варто зазначити, що у жовтих плодів значно вищий глікемічний індекс, тому людям, які страждають на діабет, їх краще не вживати. Жовті стиглі банани можна використовувати замість цукру під час приготування десертів, випічки, печива, оладок тощо.
Банани, на шкірці яких уже почали з'являтися темні плями, містять значно більше антиоксидантів і глюкози. Хоча на вигляд вони не такі гарні, як жовті плоди, проте допомагають покращити настрій і позбутися стресу. Вчені приписують перестиглим бананам імуномодулювальні властивості. В них містяться лектини і катехіни, які допомагають боротися з патогенними мікроорганізмами на клітинному рівні. Однак у них також доволі високий рівень цукру, тому їх не рекомендовано вживати хворим на цукровий діабет.