Контракти.ua

173  —  сегодня, 15:38
Тепло у жовтні: синоптик розповів, якою буде погода у вихідні
Тепло у жовтні: синоптик розповів, якою буде погода у вихідні

В деяких регіонах очікуються дощі та тумани.

За прогнозами синоптиків, початок жовтня буде теплим, але пізніше українців очікують перші заморозки. Пише zn.ua. Про це повідомляють Контракти.UA.

Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич розповів, якою буде погода в Україні 5 та 6 жовтня. За його словами, завдяки активному перенесенню повітряних мас з півдня, в нашій країні продовжиться період аномально теплої погоди, особливо на Лівобережжі та у південно-східній частині. Циклонічна діяльність переважатиме у західних областях України, а також місцями у північних та південних регіонах. Тут очікується дощова погода з туманами та більш низьким температурним фоном.

Якою буде погода у суботу, 5 жовтня

У західних областях вночі очікується невеликий дощ, місцями туман. Вдень пройдуть короткочасні дощі, місцями з грозами. Вітер вночі змінних напрямків, вдень північно-східний, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі становитиме +8…+13 °С, вдень +11…+16 °С.

У північних регіонах протягом доби очікуються невеликі, подекуди помірні дощі. Можливий туман. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +16...+21 °С.

У центральних областях мінлива хмарність, без істотних опадів, лише вдень на заході Черкащини пройдуть дощі. Вітер південно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +22...+27 °С.

У південних областях очікується тепла та сонячна погода, без опадів. Вітер південний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +14...+19 °С, вдень +23...+28 °С.

У східних регіонах мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +8…+13 °С, вдень +22…+27 °С.

Якою буде погода у неділю, 6 жовтня

У західних областях вночі пройдуть помірні, подекуди сильні дощі, можливі локальні грози. Вдень місцями очікується невеликий дощ. Місцями спостерігатимуться тумани. Вітер переважно північний / північно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +8…+13 °С, вдень +10…+15 °С.

У північних областях упродовж доби пройдуть короткочасні дощі, можливі грози. Лише у Сумській області без істотних опадів. Вітер південно-східний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +21...+26 °С.

У центральних областях хмарно із проясненнями, вночі без істотних опадів. Вдень у Черкаській та Кіровоградській областях пройдуть дощі, подекуди з грозами. Вітер південний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +22...+27 °С.

У південній частині країни та у Криму очікується мінлива хмарність, на Одещині та Миколаївщині вранці та вдень пройдуть дощі, часом з грозами. Вітер південний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +14...+19 °С, вдень +21...+26 °С, у Криму до +28 °С.

На сході України збережеться по-літньому тепла та сонячна погода, без опадів. Вітер південно-східний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +9…+14 °С, вдень +24…+29 °С.

Щодо прогнозу температури повітря на жовтень, листопад і зиму 2024/2025, то всі світові прогностичні центри одностайні у своїх висновках: температура повітря протягом найближчих місяців як у Європі, так і в Україні залишатиметься аномально високою. Цьому сприятиме як посилення парникового ефекту, так і особливості загальної циркуляції атмосфери, які будуть характерними для цього періоду. Якою буде зима та залишок осені розповіла в своїй статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Статьи по теме
Дощі з грозами та град: синоптики розповіли, якою буде погода у вихідні
Дощі з грозами та град: синоптики розповіли, якою буде погода у вихідні

Частину України заллє грозовими дощами, на півдні можливий град. У деяких регіонах температура повітря підніметься до +30.
10.06.23 — 666