Коли найкраще обрізати виноград восени та як це робити.
Протягом вегетаційного періоду виноград утворює набагато більше пагонів і грон, ніж може забезпечити поживними речовинами. І якщо його не обрізати, ягоди будуть дрібними, не дозріватимуть, а лоза подовжуватиметься. Тому обрізання винограду протягом сезону неминуче. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Прихильники є як у весняного, так і в осіннього обрізання. Ті, хто вважає, що потрібно обрізати восени, аргументують тим, що навесні в лозі починається сокорух, обрізання може спровокувати "плач лози" – витікання пасоки з місця зрізу вниз по лозі. Але такій проблемі можна запобігти, якщо робити зрізи в напрямку від бруньки.
Прихильники весняного обрізання стверджують, що восени виноград переходить у стан спокою, поживні речовини з пагонів, які були сформовані за літо, переміщуються до коріння. Обрізання в цей час зменшить обсяги живлення, що ослабить лозу загалом.
Фахівці з вирішення питання, коли обрізати виноград, радять дотримуватися такого правила – укривний виноград краще обрізати восени, тому що обрізану лозу зручніше накривати. До роботи стають за 2–3 тижні після листопаду, коли рух поживних речовин уже припинений. Сорти, які не вкриватимуть на зиму, краще обрізати навесні до моменту появи бруньок.
Загальні правила обрізання, незалежно від пори року, такі:
Загалом часткове обрізання винограду проводять постійно, від весни до осені.
Навесні відрізають підмерзлі, пошкоджені гілки або гілки, які мають хворий вигляд. Потім видаляють пагони товщиною понад 12 мм, а також слабкі й тонкі, менші ніж 5 мм. Пагони вкорочують так, щоб на кожному залишилося не більше 10–15 вічок і приблизно 1–2 вузли.
Обрізати виноград восени потрібно за 1–2 тижні після збирання врожаю. Звісно, листя ще присутнє на винограді. Можна дочекатися листопада або просто обібрати його.
Як обрізати виноград восени
Лозу потрібно обрізати до деревини, що має на зрізі світло-зелений колір, до "живої" деревини.
У місці зрізу над брунькою має бути до 2 см пагона. На кожній плодовій стрілці лози мають залишатися вічка, точна кількість яких залежить від діаметра пагона. Наприклад, за товщини гілки у 5 мм на ній залишають 5 вічок. За діаметру в 6, 7 або 8 мм – уже 6 вічок.За товщини в 9 і 10 мм число вічок дорівнює або на 1–2 більше значення діаметра. Кількість вічок, які потрібно залишити, залежить не лише від діаметра пагона, а й від ваги грона – чим вона більша, тим більше вічок потрібно залишити.
Якщо молодих пагонів на рослині помічаєте багато, а товщина є такою самою, як і торік, це означає, що виноград виснажений від великого врожаю. В такому разі треба максимально обрізати гілля куща.
В перший рік восени у лози без гілок зрізають верхівку так, щоб залишилися 3–4 бруньки.
Наступного року з неї виростуть два бічні пагони – восени вкоротіть їх разом з верхівкою до 2 бруньок.
На третій рік на лозі буде 6 гілок – знову вкоротіть їх так, щоб залишилося 3–4 бруньки на свіжих приростах, водночас старіші частини пагонів будуть зі здерев’янілою корою.
На четвертий рік знову вкоротіть лише зелені прирости, залишаючи 4 бруньки. Таким чином формуються рукави – міцні бокові лози.
Під час обрізання бокового пагона до 2–3 бруньок з нього утворюється сучок заміщення. Він дає декілька пагонів, які зазвичай обрізають, а один залишають на плодоношення. Під час вкорочення пагонів треба залишати пеньок до 3 см над брунькою.
Якщо з одного місця ростуть 2–3 пагони, залиште найміцніший. На рукавах, як і на скелетних гілках дерев, залишають по 3–4 цьогорічні лози, тоді як пагони, які вже відплодоносили, обрізають.