Контракти.ua

186  —  07.09
Ще навіть не "бабине літо". Українцям пояснили, коли насправді почнеться осінь
Ще навіть не

Попри те, що на календарі - вересень, в Україні досі триває метеорологічне літо.

Про це у коментарі РБК-Україна розповіла синоптик Українського гідрометеорологічного центру Діана Кривобок. Про це повідомляють Контракти.UA.

За словами експерта, метеорологічне літо завершиться тоді, коли в Україні три дні поспіль середньодобова температура повітря буде становити 15°С.

"Якщо ця температура протримається три дні поспіль у певному регіоні, тоді літо проходить і настає метеорологічна осінь. Зараз триває ще літо, тому ми не можемо сказати, що зараз - "бабине літо". Це не поєднується", - пояснила Кривобок.

Вона уточнила, що погода, схожа на нинішню (із денними температурами близько 23-28 градусів за Цельсієм), може панувати приблизно до 10-11 вересня. Хоча дещо прохолодніше вже стає у Карпатах (вночі - 7-13°С, вдень - 17-22°С)

"Після цього над західною Європою буде формуватися циклон і його атмосферні фронти будуть переносити на наші території опади. Відтак, починаючи з 10-11 вересня у західних областях будуть дощі, після чого атмосферні фронти переміщуватимуться у східному напрямку. Тому в центральних і, подекуди, у північних областях можуть бути дощі. Схід України залишатиметься без опадів", - розповіла синоптик.

Кривобок пояснила, що так зване "бабине літо" - це періоди теплої та сухої погоди восени, коли переважає антициклональний характер погоди (без опадів, ясне небо, сонце світить).

При цьому офіційно такого терміну не існує (теплі й сухі дні восени спеціалісти називають просто "періодом теплої та сухої погоди").

Тобто "бабине літо" - народна назва, яку вживають люди в побуті, між собою, на позначення теплої погоди восени (пов'язаної з антициклоном або антициклональним характером погоди - без опадів).

Статьи по теме
Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня
Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня

У Київській області у суботу, 14 вересня, мінлива хмарність, вночі місцями невеликий дощ, вдень без опадів. Повітря в регіоні максимально прогріється до +29°С.
14.09 — 141

Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз
Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз

Більшу частину України у вихідні, 14 і 15 вересня, накриють дощі. Денна температура сягатиме +26...+28 градусів.
14.09 — 256

У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грози
У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грози

В Україні в четвер пройдуть короткочасні дощі, вдень місцями ймовірні грози, в західних областях вночі 10-15°, вдень 19-24°; на решті території вночі 14-19°, вдень 23-28°.
12.09 — 215