Сухофрукти є необхідним продуктом для людей будь-якого віку. Особливо взимку, коли немає свіжих фруктів, організм потребує вітамінів і корисних речовин. Які є способи зробити смачну сушку з ваших яблук та зберігати її якомога довше, щоб ласувати взимку?
РБК-Україна (проєкт Styler) ділиться усіма методами приготуваннями сухофруктів з яблук як за допомогою техніки, так і без неї. Про це повідомляють Контракти.UA.
Перед тим як зробити сухофрукти з яблук, ретельно промийте їх і висушіть природним способом. Після цього розріжте фрукти на часточки; якщо є охота можна видалити насіння і зняти шкірку.
Приготуйте сольовий розчин (1 ч. л. солі на 1 л води) і замочіть в ньому яблука на 2-3 хвилини. Потім знову просушіть яблука.
Найстаріший спосіб сушіння яблук - на сонці. Цей метод підходить влітку, під час спекотної погоди. Восени таке сушіння може бути проблематичним.
Підготовлені фрукти розкладіть на сітці або папері і сушіть протягом 3-4 днів, щодня перевертаючи їх. Щоб захистити від шкідників, накрийте їх марлею.
Для приготування сухофруктів за допомогою електросушарки наріжте очищені яблука часточками і розкладіть їх на піддони. Встановіть температуру не менше 60°C і сушіть яблука максимум 7 годин. Перевірте готовність: якщо фрукти залишаються вологими, сушіть ще 2-3 години.
Візьміть плоску тарілку, розкладіть на ній нарізані часточками яблука. Встановіть мінімальну потужність і час - 30 секунд. Потім переверніть фрукти і включіть максимальну потужність на 4-5 хвилин.
Розігрійте духовку до 85°C. Застеліть листи або решітку пергаментом, розкладіть нарізані яблука тонким шаром і залиште дверцята духовки трохи відкритими. Через 2 години переверніть яблука і поміняйте місцями листами.
Через 3 години зменшить температуру до 70°C. Коли основна частина вологи випарується, знову зменшіть температуру до 50°C і сушіть яблука ще 4 години.
Основні табу при зберіганні
Щоб сухофрукти зберігалися довго і не псувалися, уникайте наступних помилок:
Зберігання у банках
Для довгого зберігання сухофруктів найкраще використовувати скляні банки з герметичними кришками. Це захистить продукт від молів, вологи та запахів.
Переконайтеся, що яблука повністю охололи перед заповненням банок. Намагайтеся залишити якомога менше пустот у банках і щільно закрийте кришку.
Зберігайте банки в темному і прохолодному місці при температурі від +10°C до +15°C. Регулярно перевіряйте банки на предмет появи цвілі, неприємного запаху чи вологості.
Якщо ви не фанат скляних банок, можна зберігати сухофрукти в полотняних мішках (найкраще підходять вироби з льону і бавовни), вакуумних пакетах або паперових упаковках. Важливо, щоб тара була герметично закрита.
Моль є ворогом сухих продуктів, але є прості способи захиститися від неї. Використовуйте герметичну тару або щільно зав'язуйте мішечки і пакети.
Зберігайте сухофрукти в прохолодних місцях, оскільки комахи не люблять холод. Можна також розкласти лавровий лист або лаванду в місцях зберігання, щоб відлякувати міль своїм специфічним запахом.
Раніше ми писали, які 5 домашних алкогольних напоїв варто зробити з урожаю.
Читайте також про 9 овочів, які можна зберігати аж до весни.