Маринад для шашлику може складатися з різних інгредієнтів, адже кожен господар зазвичай готує його по-своєму. Водночас деякі з продуктів, на думку кулінарів, можуть безповоротно зіпсувати смак і навіть "структуру" м'яса.
РБК-Україна (проект Styler) розповідає, яким повинен бути маринад для шашлику, що краще в нього не додавати, а також як не зіпсувати маринад для м'яса в цілому. Про це повідомляють Контракти.UA.
При підготовці матеріалу було використано такі джерела: сайт "Клопотенко", UAinfo, Ukr.Media.
Вдалий маринад для м'яса повинен містити жири, які:
Для цього можна використовувати олію, несолодкий густий йогурт, вершки, сметану чи розтоплене вершкове масло.
Крім того, у маринаді, на думку експертів, обов'язково повинна бути кислота. Вона пом'якшує волокна м'яса та робить його більш ніжним.
Для цього можна додати сік цитрусів, гранату, трішки сухого вина, томати або томатний сік, ягоди.
Насамкінець, для приємного аромату та цікавого смаку потрібні прянощі. Універсальними для будь-якого виду м'яса є: часник, лавровий лист, чорний та інші види перців, базилік, чебрець, корінь імбиру, орегано та ялівець.
На думку низки експертів, існують інгредієнти які у маринад для шашлику додавати категорично не варто.
Найчастіше серед таких продуктів згадують оцет і майонез.
Попри поширену думку, нібито оцет здатний зробити м'ясо більш м'яким, дехто з кулінарів наголошує, що все відбувається навпаки - він може зробити м'ясо занадто жорстким. Тоді у процесі смаження воно буде сирим усередині, але горітиме зверху.
Традиційний серед багатьох українців майонез додавати у маринад також не радять. Тут йдеться не стільки про смакові якості, скільки про користь для здоров'я, адже у результаті термічної обробки цей соус перетворює страву на джерело канцерогенів.
Для того, щоб не зіпсувати маринад, кулінари радять стежити за низкою важливих аспектів:
Крім того, не варто експериментувати з усім обсягом м'яса - якщо у вас є нестримне бажання зробити той чи інший "експериментальний" маринад, краще за все використати для цього лише частину майбутнього шашлику. Іншу "порцію" приготуйте за класичним перевіреним рецептом.
Насамкінець, варто пам'ятати, що будь-який маринад має бути свіжим і в достатній кількості - повністю покривати м'ясо.
Для того, щоб ваш майбутній шашлик мав чудовий смак і аромат, тримати його в маринаді потрібно щонайменше пів години. Найкраще ж - залишити його маринуватися впродовж двох-трьох годин.