Контракти.ua

260  —  14.06
Можна купувати зеленими. Вісім фруктів, які продовжуватимуть дозрівати після покупки
Можна купувати зеленими. Вісім фруктів, які продовжуватимуть дозрівати після покупки

Купуйте розумно та уникайте відходів, знаючи, як дозрівають різні фрукти.

Купівля фруктів може здатися простим завданням, але це більше, ніж купити ананас чи в’язку бананів і забути. Деякі фрукти перестають дозрівати, як тільки їх збирають, тоді як інші продовжують дозрівати з часом. Більше того, різні фрукти дозрівають з різною швидкістю, тому вибір часу та розумна покупка є ключовими. Ми розкажемо про те, які фрукти продовжують дозрівати після того, як ви їх купили, а які ні, а також про те, як дізнатися, коли кожен готовий до вживання. Пише nv.ua. Про це повідомляють Контракти.UA.

Фрукти, які дозрівають після покупки

Плоди, які продовжують дозрівати після того, як їх зібрали, називають клімактеричними. Ви можете придбати їх до того, як вони дозріли, і дозволити їм досягти свого найсмачнішого стану вдома.

Банани

Вони продовжують дозрівати після того, як їх зібрали та продали, тому важливо враховувати, коли та як ви плануєте їх використовувати. Якщо ви хочете насолоджуватися ними стиглими пізніше, вибирайте незрілі банани з повністю зеленою шкіркою. За кімнатної температури їм знадобиться близько тижня, щоб дозріти.

Як прискорити дозрівання бананів: якщо ви хочете з'їсти банани раніше — або якщо ви хочете перезрілі банани для запікання — ви можете пришвидшити процес, помістивши їх у коричневий паперовий пакет разом із яблуком. Крім того, якщо банани дозріли, і ви не готові їх використовувати, покладіть у холодильник на кілька днів, щоб уповільнити процес.

Більшість кісточкових фруктів

Недозрілі персики, сливи, нектарини і абрикоси у домашніх умовах дозрівають близько двох-трьох днів. Тому, якщо ви плануєте насолоджуватися цими кісточковими фруктами протягом наступного тижня або близько того, подумайте про покупку різного ступеня зрілості. Таким чином ви матимете кілька фруктів, готових до вживання, а деякі будуть готові протягом наступних кількох днів.

Як визначити, чи стиглий кісточковий плід: обережно стисніть його. Незрілі фрукти будуть твердими та жорсткими, тоді як стиглі - трошки м’якшими. Коли кісточковий плід дозріє, насолоджуйтеся ним негайно або зберігайте в холодильнику протягом трьох-п'яти днів.

Груші

Їх збирають не дозрілими, оскільки вони не дозрівають на дереві. Однак після того, як ви принесете їх додому, вони дозріють на вашій кухні при кімнатній температурі.

Як прискорити дозрівання груш: ви можете пришвидшити процес, зберігаючи їх поруч з яблуками або бананами, які виділяють етилен, газ, що сприяє дозріванню.

Як визначити, чи груша стигла: вони трохи м’якшають, коли ви їх стискаєте. Вони не збережуться довго, тому доведеться їх скоро з'їсти. В іншому випадку стиглі груші можна зберігати в холодильнику від трьох до п’яти днів.

Ківі

Ще один фрукт, який дозріває після покупки, — це ківі. Якщо ви не плануєте з'їсти фрукти відразу, пошукайте недозрілі в продуктовому магазині; вони будуть дуже твердими на дотик. У домашніх умовах ківі дозріває за кімнатної температури протягом трьох-п'яти днів, особливо якщо його покласти поруч з бананами та яблуками.

Як визначити, чи ківі стиглий: він починає м’якшати, мати солодкий фруктовий запах. Ви можете зберігати стиглі ківі в холодильнику ще сім днів або два тижні, якщо помістити їх у поліетиленовий пакет.

Манго

Він продовжить дозрівати після того, як ви принесете його додому, тому майте це на увазі, купуючи тропічний фрукт.

Скільки часу потрібно для дозрівання манго: при зберіганні при кімнатній температурі незрілі манго будуть готові до вживання протягом трьох-восьми днів. Щоб скоротити процес до двох днів, помістіть фрукти в коричневий паперовий пакет.

Як визначити, чи дозрів: стиглі манго матимуть легкий солодкуватий аромат і трохи піддаються легкому тиску. Якщо ви не готові їх їсти, зберігайте у холодильнику, щоб сповільнити подальше дозрівання.

Фрукти, які не дозрівають після покупки

Плоди, які перестають дозрівати відразу після того, як їх зібрали, називають неклімактеричними — купуйте ці фрукти, коли вони вже дозріли.

Вишня

На відміну від інших кісточкових, вона не продовжує дозрівати після того, як її зібрали. Тому в продуктовому магазині краще шукати ті, які готові до вживання.

Як визначити, чи вишні дозріли: вибирайте плоди з блискучою шкіркою, яскраво-зеленими стеблами та твердою текстурою. Пропустіть зморшкуваті, тьмяні або м’які, оскільки ці ознаки вказують на те, що вишні занадто старі.

Як зберігати вишні: не мийте, поки не будете готові їсти, і зберігайте їх у холодильнику в незапечатаному пакеті або відкритому контейнері.

Полуниця

Після того, як вона зібрана, процес дозрівання припиняється, тому обов’язково купуйте ягоди на піку стиглості.

Як визначити, чи полуниця дозріла: шукайте плоди однорідного глянцевого червоного кольору з сильним квітковим ароматом.

Як зберігати полуницю: завжди тримайте її в холодильнику, і не мийте ягоди, поки не будете готові до вживання, оскільки вологість сприятиме розвитку цвілі.

Виноград

Вибирайте грона з яскраво-зеленими стеблами та без ознак в’янення. Ви також можете провести тест на струшування; злегка струсіть гроно і виберіть те, де виноград залишається прикріпленим до стебла.

Як зберігати виноград: не мийте його перед зберіганням. Також тримайте виноград у поліетиленовому пакеті з мікроперфорацією в найхолоднішій частині холодильника (зазвичай у нижній або задній).

Цитрусові

Цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути, лимони та лайми, дозрівають лише на дереві. Зібрані та куплені плоди не продовжуватимуть дозрівати, хоча вони можуть зіпсуватися, якщо їх не зберігати належним чином.

Як визначити, чи дозріли цитрусові: шукайте фрукти, які здаються важчими за свій розмір.

Як зберігати цитрусові: вдома ви можете тримати їх при кімнатній температурі протягом двох-трьох днів, перш ніж перемістити в холодильник. Тут цитрусові збережуться від трьох до шести тижнів.

Ананас

Ананас — це ще один фрукт, який не дозріває після того, як його зібрали, тому те, що ви бачите, те й отримуєте.

Стиглий ананас буде важким, матиме ароматний запах і буде трохи жовтого кольору. Уникайте фруктів із мінімальним запахом і більш зеленим відтінком.

Зберігайте нерозрізаний ананас при кімнатній температурі протягом двох-трьох днів; за цей час він стане соковитішим і м’якшим. Якщо вам потрібно більше часу, поставте в холодильник на п’ять-сім днів.

Кавун

Зрілість кавуна залишиться незмінною після того, як його зібрали та відправили в магазин.

Він стиглий, якщо здається важким для свого розміру, що вказує на високий вміст води.

Як зберігати кавун, щоб він залишався свіжим: тримайте його при кімнатній температурі приблизно тиждень, після чого наріжте та покладіть у холодильник.