Контракти.ua

194  —  04.06
Коли святкують Успіння Богородиці 2024 року: дата за новим календарем, історія, традиції
Коли святкують Успіння Богородиці 2024 року: дата за новим календарем, історія, традиції

Від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому віряни в Україні святкують більшість церковних свят на 13 днів раніше.

Це стосується і великого літнього свята — Успіння Пресвятої Богородиці. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Щороку християни східного обряду святкують Успіння Пресвятої Богородиці — свято, яке присвячене вшануванню матері Сина Божого Діви Марії та її переходу до Небесного Царства. В народі цей день часто називають Перша Пречиста.

До переходу на новоюліанський календар українці святкували цей важливий для вірян день 28 серпня. А ось за новим календарем Перша Пречиста буде припадати на 15 серпня.

Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята

Історія свята бере свій початок з апокрифічних джерел та священної традиції Церкви, яка не має прямих історичних даних про дату, місце чи обставини смерті Марії, оскільки про це не згадується у канонічних Євангеліях. Однак, за традицією, вважається, що після П’ятидесятниці Діва Марія перебувала в Єрусалимі близько 10 років, а потім її життя описане лише в апокрифічних текстах.

Свято Успіння є символічним завершенням церковного року, який закінчується 31 серпня, і присвячено багатьом храмам в Україні, починаючи від ХІ століття і до сьогоднішніх днів. Успіння також вшановують як день, коли Богоматір з тілом і душею перейшла до вічної слави свого Сина, і з цього часу вона вважається могутньою Заступницею і Покровителькою в небі.

Вшанування Успіння як одного з основних свят для християн почалося після Собору в Ефесі 431 року. Це свято нагадує про сумну подію смерті, але водночас є радісним, оскільки відзначає перехід Марії до вічного життя.

Що означає свято Успіння Пресвятої Богородиці? Це є часом поклоніння, спільної молитви та віри в вічне життя після смерті. Це свято є важливим для християн, оскільки воно з’єднує їх у спільній вірі та надії на вічне блаженство. Саме слово "успіння" означає сон. Віряни пояснюють сенс свята тим, що не існує кінцевої смерті, а тому її не потрібно боятися. Тобто на Землі життя існує у фізичному тілі, але також воно продовжується і після цього.

Що освячують на Успіння Пресвятої Богородиці та інші традиції свята

В день Успіння Пресвятої Богородиці закінчується піст (Успенський піст, Спасівка), а тому на святковий стіл вже можна ставити різноманітні страви. В лісах з'являються горіхи і гриби. Наші предки саме в цей період починали вже робити засолювання на зиму з капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

Традиційно віряни несуть до церкви на святкове богослужіння горіхи, фрукти, хліб, зерно та мед, які пізніше освячуються.

В давнину дівчата часто промовляли: "Прийшла Перша Пречиста — дівка стає речиста". Тобто вже закінчувалася важка праця і можна відпочити. Родини з незаміжніми дівчатами на виданні вже починали готуватися до майбутнього сезону весіль.

Народні прикмети на Успіння Пресвятої Богородиці:

  • гарна погода — чекайте на прохолоду на бабине літо;
  • веселка на небі з'явилася — буде теплою осінь;
  • літає багато павутиння — зима буде малосніжною і морозною;
  • дощить — такою буде і осінь.

Також існували і певні заборони. Зокрема, наші пращури намагалися не бажати нікому зла, не сваритися і не лихословити. Також на Успіння заборонялося ходити босоніж по траві, нібито це принесе чимало хвороб. А молоді незаміжні дівчата в жодному разі не стригли волосся, щоб не зіпсувати свою долю.

Статьи по теме
Коли церковне свято Воздвиження Хреста Господнього 2024 року: історія, традиції
Коли церковне свято Воздвиження Хреста Господнього 2024 року: історія, традиції

Возвиження Хреста Господнього — одне з найбільших церковних свят в осінньому календарі. Воно вшановує подію про віднайдення Хреста, на якому був розіп'ятий Ісус Христос.
03.09 — 207

Коли святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці 2024 року: традиції та що не можна робити
Коли святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці 2024 року: традиції та що не можна робити

Ще минулого вересня ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому більшість великих церковних свят ми святкуємо на 13 днів раніше. Вже 2023 року Різдво Пресвятої Богородиці припадало на нову дату. Не змінилася вона й цього року.
22.08 — 260

Знаменитий сливовий пиріг з The New York Times: кумедна історія його популярності і рецепт
Знаменитий сливовий пиріг з The New York Times: кумедна історія його популярності і рецепт

1983 рік видався дуже незвичайним для газети The New York Times, а точніше для її кулінарного розділу.
20.08 — 1317