Контракти.ua

276  —  19.05
Посуха, грози та пил із Сахари: експерт розповіла, якої погоди очікувати українцям влітку
Посуха, грози та пил із Сахари: експерт розповіла, якої погоди очікувати українцям влітку

Яка погода буде в Україні влітку?

Українцям розповіли, яка погода буде в країні цього літа.

Як передає "Хвиля", про це повідомила кандидат географічних наук, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух у коментарі "УНІАН".

Так, щорічний звіт Агентства ООН з погоди та клімату свідчить, що 2023 рік був найспекотнішим в історії спостережень. При цьому прогнозується, що 2024 може стати ще спекотніше.

"Якщо говорити про червень, то взагалі, згідно з прогнозами, очікується, що червень в Україні може бути на один-два градуси вище норми. При цьому найбільш аномальна температура може бути на заході України, а також на південному сході", - наголосила експерт.

За її словами, у червні дуже ймовірним є дефіцит опадів на всій території України. До того ж, згідно з існуючими розрахунками, у липні температура може бути вищою на два градуси кліматичної норми.

"А якщо загалом у нас липень на більшості території України є найспекотнішим місяцем, - саме протягом цього періоду спостерігаються найвищі температури, і якщо ми очікуємо, що середня за місяць температура повітря може бути на два градуси вищою за норму, то можна припустити, що і цього року липень, можливо, десь перша половина серпня можуть мати найвищі температури повітря", – розповіла Балабух.

Щодо кліматичних аномалій, наприклад, таких, як пилові бурі, то вона зазначила, що настільки заздалегідь цього не можна спрогнозувати. Матереолог також звернула увагу на те, що зазвичай у такий період вони на території України не утворюються.

"Переважно це явище формується на початку весни, коли відзначається досить тривала посуха і сильні вітри. І саме наявність сильного вітру, посухи та великих площ зораної землі може призводити до того, що можуть утворюватися пилові бурі на нашій території", - пояснила вона.

Крім того, Балабух розповіла, що пил, який переноситься з Сахари або з півночі Каспійського моря, такі процеси можуть бути і протягом літа. Проте переважно вони спостерігаються дуже рідко.

"Зазвичай для літа у нас характерні саме такі небезпечні явища - це конвективні явища. Ті явища, які пов'язані з досить високою температурою та наявністю вологи в повітрі. Це зливи, це град, шквал, місцями - смерчі. Тому не виключено, що і цього року такі ж явища на території України спостерігатимуться.

Підсумовуючи, експерт зазначила, що загалом літо очікується тепле, але не спекотне, без значних аномально високих температур.

Статьи по теме
Спека до +38°, потужні зливи та посуха: синоптик збентежив українців прогнозом на серпень
Спека до +38°, потужні зливи та посуха: синоптик збентежив українців прогнозом на серпень

За даними синоптика Ігоря Кібальчича, серпень-2022 в Україні матиме спекотну погоду, проте одну частину країни очікують зливові дощі, а іншу - посуха.
02.08.22 — 4601

«Дощу не буде довго». Кліматолог розповіла, чи загрожує Україні цього року посуха
«Дощу не буде довго». Кліматолог розповіла, чи загрожує Україні цього року посуха

Прогнози на літо 2022 року обіцяють як зливи, так і справжню літню спеку та тривалі періоди без опадів. Як із цим впоратися сільському господарству, розповідає кліматолог.
13.06.22 — 1720