Контракти.ua

348  —  01.05
Що робити, якщо тісто на паску не піднімається: як його врятувати
Що робити, якщо тісто на паску не піднімається: як його врятувати

Що робити, якщо тісто для паски не підійшло.

Християни східного обряду готуються святкувати 5 травня Великдень, планують меню на свято та збираються пекти паски. Пише ТСН. 

 

Найчастіше паску печуть на дріжджовому тісті, приготування якого потребує певних навичок. Інколи буває, що замішане тісто не піднімається. Панікувати не потрібно, розповідаємо, які можуть бути причини та як виправити ситуацію.

Причини, чому не піднімається дріжджове тісто на паску

Знаючи причини, чому не підходить тісто, можна запобігти ситуації, а в деяких випадках навіть виправити її.

Дріжджі

Якщо термін зберігання дріжджів закінчується, це може вплинути й на тісто. Важливо стежити за терміном придатності цього продукту і дотримуватися умов його зберігання. Відкриту пачку сухих дріжджів можна зберігати за температури від +3 до +5° C до 7 днів, а живих – до 12 днів, і не більше 24 годин у теплі.

Деякі види дріжджів просто потребують більше часу для того, щоб тісто піднялося. Наприклад, іноді сухі дріжджі можуть рости вдвічі повільніше, ніж свіжі.

Борошно

Для паски потрібно використовувати лише пшеничне борошно. Деякі його сорти можуть мати низькі показники клейковини або протигрибкові домішки, які подекуди додають виробники.

Борошно перед додаванням до дріжджів треба зберігати за кімнатної температури та обов'язково просівати.

Кількість борошна

Якщо під час замішування тіста додати забагато борошна, це зробить суміш важкою, вона не зможе піднятися.

Вершкове масло

Перед використанням масло важливо дістати з холодильника заздалегідь – холодне може "притиснути" тісто.

Цукор

Якщо переборщити з цукром, то опара не підніметься.

Температура молока

Молоко для опари має бути не холодним, але й не гарячим. Якщо його перегріти, воно нейтралізує дріжджі і тісто не ростиме.

Що робити, якщо тісто на паску не піднімається

  • Інколи потрібно просто почекати, тому що тісту треба трохи більше часу, щоб піднятися. Залишити його ще на пів години чи навіть годину. І якщо після цього нічого не зміниться, варто спробувати інший спосіб порятунку тіста.
  • Буває, що для того, щоб тісто піднялося, достатньо добре його вимішати. Якщо тісто місили дуже мало, дріжджі, найімовірніше, погано поширилися в ньому. Тому таке тісто не зможе піднятися. Проте також потрібно стежити за тим, щоб не забити тісто.

Підвищити температуру. Для того, щоб тісто піднялося, необхідна певна температура. Для цього можна скористатися духовкою – розігріти її до 40-50 градусів і поставити туди миску з опарою. Внизу – деко з водою. Можна зробити для тіста водяну баню. Налити до каструлі окріп, накрити рушником. Поставити на неї посуд з тістом та обернути рушником. Така водяна баня допоможе відрегулювати як рівень температури, так і рівень вологи. Також можна просто обгорнути місткість з опарою рушником і поставити в тепле місце.

  • Зробити додаткову опару для тіста. Якщо тісто не піднімається протягом години, то найкращим рішенням буде зробити додаткову опару. Залити її до тіста та знову обережно замісити. Однак цей спосіб не подіє, якщо проблема – в терміні придатності чи якості дріжджів. Варто спочатку перевірити їх, а вже потім робити нову опару. Можна спробувати додати до нової опари борошно у співвідношенні 60% борошна та 40% рідини. Потім додаємо активну дріжджову суміш у тісто, і нехай воно піднімається у вологому теплому місці. Те, як воно підніметься, буде показником активності дріжджів. Цей метод робить дріжджі дуже активними, тому коли нову опару з борошном додають у тісто, воно повинне добре вирости.
Статьи по теме
Що робити з тюльпанами після цвітіння
Що робити з тюльпанами після цвітіння

Тюльпани відцвіли, обрізати їх чи ні, що з ними робити.
вчера, 13:53 — 276

Що робити з нарцисами після цвітіння, щоб квіти радували наступного року
Що робити з нарцисами після цвітіння, щоб квіти радували наступного року

Що робити, коли відцвіли нарциси, чи потрібно їх обрізати та коли це робити
15.04 — 318

Омбудсмен розповів, що робити батькам, якщо в школі порушують закон про мову
Омбудсмен розповів, що робити батькам, якщо в школі порушують закон про мову

Попри прийнятий закон про мову в Україні все ще досить часто трапляються випадки його порушення у закладах освіти.
05.02 — 299