Контракти.ua

186  —  22.04
Палкий квітень: в НАН України пояснили, з чим пов'язана аномалія
Палкий квітень: в НАН України пояснили, з чим пов'язана аномалія

Українців здивувала погода наприкінці березня і на початку квітня. Гріло під 26°.

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух пояснила, чому ще тиждень тому в Україні стояла аномальна спека під 26°. Зокрема, подібний температурний рекорд фіксували у Києві 10 квітня. Пише УНІАН. 

Жінка в інтерв'ю "24 Каналу" уточнила, що гарячі температури, які українці спостерігали наприкінці березня - в середині квітня 2024 року, дійсно невластиві нашому клімату.

"Так, дійсно, перша половина квітня була аномально теплою. Особливо здивувала погода наприкінці березня і на початку квітня", - сказала вона.

Як відомо, в той період деякі регіони України розігрівало вдень до +29 градусів тепла. Це було на 10-15 градусів вища за норму, і більш характерно для літа, а не для зазвичай свіжої весни.

Балабух каже, що цим ми зобов'язані потужним масам субтропічного повітря. Йдеться про вітри, що навіяли українцям тепло

Європу охопили вітри із Сахари

Зазначимо, в Україні пилова буря з Сахари вирувала на початку квітня. Це нашестя принесло до нас вітрами, які спершу пройшлися пилом Європою. 10 квітня західні ЗМІ констатували, що вікна європейців застеляє червоним піском втретє за останні два тижні.

Синоптики казали, що це явище свідчить про зміну характеру атмосферної циркуляції. Людям це відчувалося погіршенням якості повітря та зайвими хатніми турботами. Адже через високу концентрацію пилку в повітрю, цей бруд завіювало у вікна, він лягав на карнизи, машини тощо.