Контракти.ua

194  —  20.04
Експерти припустили, яка хвороба викличе наступну пандемію
Експерти припустили, яка хвороба викличе наступну пандемію

57% провідних експертів у галузі охорони здоров'я вважають, що штам вірусу грипу стане причиною наступного глобального спалаху смертельного інфекційного захворювання.

Як пише The Guardian з посиланням на міжнародне опитування, в якому взяли участь 187 провідних вчених, і результати якого представлять на конгресі Європейського товариства клінічної мікробіології та інфекційних захворювань (ESCMID) у Барселоні найближчими вихідними.

Переконаність у тому, що грип є найбільшою загрозою пандемії у світі, ґрунтується на результатах багаторічних досліджень, які показали, що він постійно еволюціонує та мутує.

"Кожної зими грип з'являється. Ці спалахи можна назвати маленькими пандеміями. Вони більш-менш контролюються, тому що різні штами, які їх викликають, недостатньо вірулентні, але так не обов'язково буде завжди", – говорить Йон Салмантон-Гарсія (Jon Salmanton- García) з Кельнського університету, який проводив дослідження.

На думку 21% експертів, які взяли участь у дослідженні, наступною після грипу найбільш імовірною причиною пандемії може стати невідомий поки що науці вірус, який отримав назву Disease X. Вони вважають, що наступна пандемія буде викликана поки що не ідентифікованим мікроорганізмом, який з'явиться несподівано, подібно до вірусу Sars-CoV-2, який викликав Covid-19, коли він почав заражати людей у 2019 році.

15% вчених, які брали участь у дослідженні, назвали найбільш імовірною причиною наступної пандемії той самий вірус Sars-CoV-2.

Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров'я висловила побоювання щодо загрозливого поширення штаму грипу H5N1, який спричиняє мільйони випадків пташиного грипу по всьому світу. Цей спалах почався в 2020 році і призвів до загибелі або смерті десятків мільйонів свійських птахів, а також знищив мільйони диких птахів.

Нещодавно вірус поширився на види ссавців, включаючи худобу, яка на даний момент заражена в 12 штатах США, що ще більше посилює побоювання з приводу ризику для людини. Що більше видів ссавців заражає вірус, то більше в нього можливостей еволюціонувати в небезпечний штам для людини.

Статьи по теме
На Київщині перевищено епідпоріг на грип і ГРВІ
На Київщині перевищено епідпоріг на грип і ГРВІ

У Київській області фіксують збільшення рівня захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції серед жителів. Епідемічний поріг перевищено на майже 3%.
20.12.23 — 673

Які безоплатні медичні послуги можуть отримати люди похилого віку
Які безоплатні медичні послуги можуть отримати люди похилого віку

Держава гарантує низку безоплатних медичних послуг для людей похилого віку.
02.10.22 — 892

З якими захворюваннями не призиватимуть до армії під час воєнного стану: список
З якими захворюваннями не призиватимуть до армії під час воєнного стану: список

Мобілізація в Україні продовжена до 23 серпня 2022 року. Зараз продовжують закликати українців, які потрапляють під першу і другу хвилю мобілізації. Існують винятки по мобілізації - за станом здоров'я, сімейні обставини, бронь на підприємствах і багато інших.
04.07.22 — 17458