Контракти.ua

378  —  19.04
Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження
Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження

Вченим вдалося відтворили умови формування "будівельних блоків" організмів, які були на зорі існування нашої планети.

Вчені зробили ще один крок до розгадки таємниці виникнення життя на Землі. В новому експерименті вони відтворили умови, в яких з неживої матерії утворилися біополімери – органічні сполуки, з яких будуються всі живі організми на нашій планеті. Пише ТСН. 

Про результати дослідження пише The Washington Post.

Перший подібний експеримент провів учений Стенлі Міллер у середині минулого століття.  Він спробував відтворити умови ранньої Землі. Змішавши в колбі кілька простих речовин, які могли бути присутні в атмосфері та океанах молодої планети, він нагрів їх, імітуючи геологічну активність, і вдарив електричним струмом, ніби блискавкою. Таким чином, його теорія отримала підтвердження, оскільки під впливом цих фізичних факторів у "первісному бульйоні" утворилися амінокислоти – "цеглинки" для побудови білків.

70 років потому група німецьких дослідників вдосконалила умови проведення експерименту. Колби замінили крихітним шматочком інертної тефлоноподібної речовини (FEP), вкритим розгалуженими мережами мікротріщин на кшталт тих, що утворюються у природних умовах  гірських породах. Потім цей шматочок FEP закріпили між пластинами з сапфіру та пропустили через тріщини водний розчин ключових для живих організмів хімічних речовин.

Потім вчені нагріли об'єкт, щоб імітувати умови, які могли скластися в океані біля гідротермальних джерел або в гірських породах поблизу геотермального басейну. Нагрівання виявилося дуже потужним каталізатором реакцій.

Тепло, яке поширювалося мережею мікротріщин, сортувало та фільтрувало молекули в "бульйоні", які поєднувалися в довші ланцюги та утворювали біополімери – "будівельні блоки" живих організмів. Саме до полімерів належать нуклеїнові кислоти (ДНК та РНК), пептиди, білки, вуглеводи й полісахариди.

Дослідники не збираються зупинятися та планують на наступному етапі створити необхідні умови за допомогою природних геологічних матеріалів і побудувати мережі сполучених між собою секцій більшого розміру.

Нагадаємо, вчені відтворили виникнення життя у Всесвіті, створивши кілька планетарних умов у пробірці. Вони дійшли висновку, що існують сотні шляхів, якими могло б розвиватися життя у Всесвіті.