Контракти.ua

295  —  24.03
Чим цікавий горобець: 10 фактів, які ви могли не знати — і чому цю пташку варто поселити на дачі
Чим цікавий горобець: 10 фактів, які ви могли не знати — і чому цю пташку варто поселити на дачі

Цих дрібних спритних пташок можна побачити повсюди. Недаремно їх відносять до синатропних видів, тобто таких, що постійно мешкають поряд з людьми. Найчисленніший вид — хатній горобець. Але, виявляється, ми багато чого не знаємо про цих популярних птахів.

Українське товариство охорони птахів оголосило хатнього горобця пташинним символом 2024 року в Україні. Його дуже легко сплутати з польовим горобцем, який останні роки також часто селиться біля людських помешкань. Головна відмінність полягає у більших розмірах, сірих щоках (у польового на щоках є чорні плями), значно скромнішому забарвленні самиць.

Усього на планеті існує близько 30 різних видів горобців, але саме хатній завжди мешкає поряд з людським житлом як в селах, так і в великих містах. Пише ТСН. 

Чим цікава пташка горобець

  1. Вже понад 10 тисяч років горобці живуть поряд з людиною
  2. Під час польоту у горобців серце б'ється зі швидкістю понад 1000 ударів на хвилину — саме тому вони не можуть довго літати та відпочивають кожні 15-20 хвилин. У спокої серце горобця робить 400-600 ударів на хвилину.
  3. Якщо горобця дуже сильно налякати він може померти від інфаркту.
  4. Через особливу будову своїх очей горобці бачать світ у рожевих відтінках. Вони бояться блискучих смужок і чомусь не люблять синій колір. Причин поки що не з'ясовано.
  5. Хоча розміри горобця зовсім маленькі, в його шиї вдвічі більше хребців, ніж у жирафа.
  6. Горобці відносяться до горобцеподібних. Найбільшим "родичем" горобця є ворон, а найменшим — золотомушка.
  7. До 1860 року в США не було горобців, їх завезли з Великої Британії до Бостона, щоб пташки знищили гусінь, яка поїдала листя дерев. Нині у Бостоні навіть є пам'ятник горобцю.
  8. Про горобця згадується навіть у Біблії. В Новому Завіті Ісус Христос каже, що навіть горобець не може впасти з неба без волі Господа.
  9. Усього на Землі налічується понад 1 мільярда горобців.

10. Температура тіла горобця — 41-42 градуси за Цельсієм, а вага дорослої пташки близько 25-35 грам.

Яка користь від горобця і чому йому варто поселитися у вас на дачі

Багато дачників думають, що хатні горобці не приносять жодної користі. Ба більше, навіть шкодять, псуючи фрукти та овочі, викльовуючи насіння і бруньки. Однак, горобець відіграє дуже важливу роль на дачі. І ось вісім причин, чому їх не варто виганяти:

  • Поїдання шкідників — пташенята горобців харчуються виключно білковою їжею, а за одне літо ці пташки здатні вигодувати три виводка діточок. І за це час в їхніх дзьобах зникає багато шкідників.
  • Ретельне знищення попелиці — горобці начисто винищують попелицю на трояндах, яблунях, сливах, калині, при цьому діючи дуже обережно. Справа в тому, що попелиці зазвичай живуть на м'яких пагонах, на які горобець не може сісти. Тому він зависає в польоту, активно махаючи крилами, здуває потоком повітря попелицю на землю, де її і поїдає.
  • Захист полуниці — суничні листоїди є надзвичайними ласощами для горобців. Тому їх вони збираються з особливою старанністю. Горобці будуть перевіряти кожен сантиментр землі, щоб дістати шкідників.
  • Знищення комах на ґрунті — багато комах живе на землі, але сюди дістаються далеко не всі птахи. А ось горобці часто спускаються донизу та очищають від комах не лише дерева, але й рослини.
  • Поїдання насіння бур'янів — горобці їдять насіння бур'янів, чим знищують ці рослини на ваші ділянці.
  • Відмінне оброблення від комах дрібних гілок — великі птахи чудово справляються з комахами на деревах, але вони не здатні очистити дрібні гілки, а горобець маленький і для нього це не проблема.
  • Горобці позбавляють мишей їх запасів — ці птахи підбирають зерно і насіння, а тому ті не достаються мишам, які можуть піти з ділянки, де немає чим поживитися.
  • Птах "працює" не лише в селі, але й в умовах міста — в великих містах вони є практично єдиними комахоїдними птахами, а тому проблема гусені та шкідників лежить на їхніх плечах.

Звичайно, від горобців є шкода, але порівняно з перевагами вона настільки мізерна, що її не варто і розглядати. Наприклад, городці можуть клювати листочки квітів, будуючи свої гнізда. Щоб цього не сталося, поряд з клумбами можна накидати пір'я, тоді горобці звернуть увагу на них.