Контракти.ua

449  —  20.03
Віденський штрудель з вишнею та вівсяними пластівцями - смачний десерт
Віденський штрудель з вишнею та вівсяними пластівцями - смачний десерт

Кулінарний блогер Дмитро Дорошенко каже, що за класичним рецептом, цей десерт готують з подрібненими сухарями, але ж він пропонує замінити іх на корисніші вівсяні пластівці швидкого приготування.

Штрудель вважається традиційною стравою австрійської, німецької, чеської та угорської кухні. З німецької слово перекладається, як "воронка", оскільки, скручене в рулет тісто з начинкою, зовні нагадує вир. Найбільш прославився штруделями Відень. У столиці Австрії традиційно готують цей десерт з яблуками, вишнями або грушами. Пише ТСН. 

Австрійці запозичили ідею для штруделя у турецьких кулінарів, які готують пахлаву з надзвичайно тонкого тіста, перекладаючи коржі смачною солодкою начинкою. На відміну від турків, європейці вирішили загортати начинку в рулет. Штруделі готують з витяжного тіста, яке витягують так тонко, що через нього можна буквально читати.

За класичним рецептом, цей десерт готують з подрібненими сухарями. Я ж пропоную замінити їх на корисніші вівсяні пластівці швидкого приготування.

Інгредієнти

Для тіста:

1 яйце;

200 г пшеничного борошна;

50 мл теплої води;

2 ст. л. олії;

½ ч. л. оцту;

дрібка солі.

Для начинки:

700 г вишень;

200 г цукру;

60 г вівсяних пластівців;

50 г волоських горіхів;

2 ст. л. вершкового масла;

2 ст. л. крохмалю;

1 ч. л. меленої кориці.

Приготування покроково:

1. Для приготування витяжного тіста змішуємо в мисці 200 г пшеничного борошна, 50 мл теплої води, яйце, дрібку солі, 2 ст. л. олії та ½ ч. л. оцту. Оцет можна замінити лимонним соком. Кислота допомагає розслабити клейковину, яка міститься в борошні, щоб тісто краще розтягувалося. Змішуємо всі інгредієнти і замішуємо туге тісто. Процес займає близько 10 хвилин. Формуємо тісто в кульку і кілька разів оббиваємо об стіл або миску, що дозволить зробити тісто більш еластичним. Змащуємо олією та залишаємо на годину за кімнатної температури.

2. Поки тісто відпочиває, готуємо начинку. Вишні та 150 г цукру закладаємо в каструлю та уварюємо на повільному вогні, поки цукор розчиниться, а вишні пустять сік. Варимо близько 10 хвилин і додаємо розведений в холодній воді крохмаль. Кількість крохмалю залежить від соковитості вишні. Можете додавати його в кілька прийомів, щоб контролювати густоту начинки. Коли начинка для штруделя стане досить густою, залишаємо вихолодати.

3. На пательні розтоплюємо вершкове масло, підсмажуємо 60 г вівсяних пластівців і 50 г волоських горіхів, додаємо мелену корицю та 50 г цукру. Перемішуємо і також відставляємо в бік.

4. Готове тісто розкочуємо качалкою в тонкий прямокутний пласт. Я роблю це на силіконовому килимку, тому не використовую додатково борошно. Тісто досить жирне зверху, тому не прилипає. Після цього підіймаємо тісто і по черзі витягаємо кожен бік прямокутника. Під власною вагою тісто почне опускатися. Буквально за пару хвилин воно витягується в тонкий напівпрозорий пласт. Якщо у вас немає силікону, можете викладати витягнуте тісто для штруделя на кухонний рушник, оскільки воно дуже тонке і ніжне.

5. Краї обрізаємо, формуючи правильний квадрат. Половину тіста змащуємо розтопленим вершковим маслом. На другу половину викладаємо підсушені пластівці з горіхами, а зверху викладаємо остиглі вишні. З кожного краю залишаємо кілька сантиметрів без начинки, щоб зручно було скручувати штрудель.

6. Вільні краї з боків штруделя складаємо всередину, щоб начинка не витікала під час випіканні. За допомогою килимка або рушника, на яке виклали тісто, скручуємо штрудель не дуже туго. Перекладаємо на деко швом вниз. Додатково защипувати шов не потрібно. Змащуємо розтопленим вершковим маслом. Випікаємо 30-40 хвилин за температури 190°C.

7. Готовий вишневий штрудель залишаємо вихолодати. Перед подачею посипаємо цукровою пудрою і подаємо з кулькою морозива.

Смачного!

Більше рецептів шукайте на сайті Дмитра Дорошенка www.bene-gusto.com