Обрізання абрикоса навесні: коли та як правильно це робити.
Як обрізати абрикос після зими для гарного врожаю. Пише ТСН.
Обрізання абрикоса навесні - важлива частина догляду за рослиною. Процедура необхідна для того, щоб:
Обрізання потрібно проводити, коли дерево ще спить, до появи бруньок. Якщо обрізати під час сокоруху, збільшується ймовірність хвороб. Проведення аналогічної процедури восени ослаблює рослину перед зимовими морозами, це не стосується зимостійких порід.
В південних областях обрізати абрикос потрібно в кінці березня, в центральних, північних областях -- в середині квітня.
Процедуру потрібно проводити добре нагостреним інструментом, місце зрізу потрібно обробити.
Обробка зрізів потрібна, щоб виключити ймовірність потрапляння вологи та гниття. Найчастіше для цього використовується садовий вар попередньо розігрівши його на водяній бані.
Видаліть всі мертві, сухі та пошкоджені гілки. Це допоможе зберегти енергію для здорових частин рослини. Хворі гілки потрібно спалити.
Виберіть одну або декілька, залежно яке проводите обрізання, вертикальних гілок. Спрямовуйте ріст гілок так, щоб створити відкриту крону для покращення доступу світла та повітря.
Товсті гілки, що конкурують з провідником також потрібно видалити.
Обріжте гілки, які конкурують за простір та світло та щільно загущені гілки.
Видаліть криві гілочки й ті, які затінюють і труться одна об одну.
Обріжте гілки, що ростуть під гострим кутом і створюють своєрідні «вилки».
Обріжте гілки, які ростуть під тупим кутом вниз.
Видаліть пагони, розміщені нижче 1 ярусу.