Контракти.ua

207  —  08.03
Коли сіяти редиску у відкритий ґрунт, коли садити за місячним календарем 2024 року
Коли сіяти редиску у відкритий ґрунт, коли садити за місячним календарем 2024 року

Коли краще садити редиску 2024 року, як це краще робити.

Коли сіяти редиску у відкритий грунт 2024 року

Редиска росте швидко, буквально через місяць після посіву можна вже збирати врожай. До того ж це холодостійка культура, насіння сходить за температури ґрунту 2 – 3 °С , сходи переносять заморозки до -2 - 3 ° С. Обмежує  ріст редиски довжина світлового дня. Якщо світла не вистачає, рослини починають цвісти, а коренеплодів або не утворюють, або, якщо утворюються, то дуже дрібні та несмачні. Пише ТСН. 

Висаджують редиску у відкритий ґрунт залежно від сорту. Він може бути ранньостиглим, середньостиглим, пізнім, підзимовим та зимовим.

  • Ранньостиглі сорти висаджують, щойно земля прогріється до +2 градусів. Зазвичай це відбувається у березні-квітні. Повітря повинне прогрітися до 15 до 18 градусів.
  • Середньостиглі сорти висаджуються на початку червня і вимагають особливого підходу, тому що за довгого світлового дня культура швидко переходить у режим розмноження.
  • Пізні сорти висаджують у серпні чи вересні залежно від умов місцевого клімату.
  • Редиска "під зиму" висаджують, щоб культура почала проростати з першим теплом. Для цього насіння висаджують у листопаді перед заморозками, якщо є впевненість що потепління не буде і редиска не почне проростати. Такий урожай з'являється раніше за всі весняні сорти та дає великі соковиті плоди.

Навесні сіяти редиску можна впродовж усієї весни, починаючи від березня і до червня.

Коли садити редиску за місячним календарем у березні 2024 року

Сприятливими днями для посіву редиски у березні  є 1, 5-7, 12-13, 15-16, 18-21, 23-25, 27-29 числа.

Де та як сіяти редиску

Для вирощування редиски найкраще підходить суглинний ґрунт. У піщаному ґрунті редиска теж росте, але її потрібно часто поливати.

Коренеплід краще росте у високих грядках, тому з осені краще підготувати місце заввишки понад 20 см.

Перед саджанням потрібно скопати грядку, розбити земляні грудки та внести перепрілі добрива. Якщо грядка підготовлена  з осені, перед посівом потрібно її лише розпушити на глибину 5 см і рясно полити.

Навесні, так само як і восени, важливо те, що редиску потрібно саджати так, щоб сонце світило на неї  хоча б у першій половину дня. У червні, навпаки, треба подбати про те, щоб половину дня ровоч був у тіні. Важливо, щоб грядка розташовувалася у захищеному від вітру місці.

Головне правило сівозміни – не садити культури з однієї родини одна за одною, щоб шкідники та хвороби не передалися у спадок. Редиска належить до родини хрестоцвітих. До нього належать також капуста, бруква, ріпа, крес-салат та гірчиця. Всі ці культури повторно сіють на  те саме місце з інтервалом у 3-4 роки.

Редиска добре росте після огірків, гарбуза, помідорів, картоплі, кабачків та гороху. Як сусідів вибирайте часник, цибулю, шпинат, бобові, моркву, помідори та огірки.