Контракти.ua

264  —  07.03
Знахідка, на яку чекали майже сто років: у Єгипті розкопали верхню частину гігантської статуї Рамзеса II
Знахідка, на яку чекали майже сто років: у Єгипті розкопали верхню частину гігантської статуї Рамзеса II

Нижню частину статуї було виявлено 1930 року.

Спільна єгипетсько-американська археологічна місія виявила верхню частину величезної статуї фараона Рамзеса II під час розкопок в Ель-Ашмунейні, що на південь від єгипетського міста Мінья. Пише ТСН. 

Про це пише агентство Reuters з посиланням на повідомлення міністерства туризму та старожитностей Єгипту, зроблене у понеділок, 5 березня.

Статуя виготовлена з вапняку та знайдена її частина має висоту близько 3,8 метра. Нижню частину статуї було знайдено майже сто років тому – 1930 року – німецьким археологом Гюнтером Редером.

Глава Вищої ради з давніх часів Єгипту Мустафа Вазірі підтвердив, що обидві знахідки є частинами однієї статуї. Тепер археологи очищають знайдений блок, щоб змоделювати, як виглядатиме статуя після об'єднання частин.

Стародавня статуя зображує фараона, що сидить, в короні та головному уборі із зображенням королівської кобри. На задньому боці статуї у верхній частині її нанесені ієрогліфічні написи. За словами єгиптологів, ці написи прославляють великого царя, одного з наймогутніших фараонів Стародавнього Єгипту.

Рамзес другий, що увійшов до історії як Рамзес Великий, був третім фараоном дев'ятнадцятої династії Єгипту. Він правив країною 66 років — від 1279 до 1213-го до нашої ери.

Розмір статуї разом з її нижньою частиною приблизно досягає семи метрів.

Місто Ель-Ашмунейн, розташоване на західному березі річки Ніл, було відоме в стародавньому Єгипті під назвою Хемну, а в греко-римську епоху було регіональною столицею Гермополя Великого.

Нагадаємо, в Єгипті на дні затопленого струмка та серед сміття знайшли гігантську статую Розмеса ІІ. Фігуру знайшли неподалік руїн храму Рамзеса Другого, у місці, де згідно з легендами, було створено світ.

Раніше вчені створили реконструкцію зовнішності могутнього фараона Рамсеса II, що дозволяє побачити, як він виглядав 3200 років тому.

Статьи по теме
Величезна знахідка
Величезна знахідка "ховалася на видноті": планетологи виявили гігантський вулкан на Марсі

Гігантський вулкан десятиліттями переховувався на очах в одному з найзнакових регіонів Марса.
16.03 — 303

Несподівана доісторична знахідка: на британському пляжі знайдені загадкові сліди
Несподівана доісторична знахідка: на британському пляжі знайдені загадкові сліди

Скелі, на яких розташований Бексгілл, сформувалися приблизно 140 мільйонів років тому, тому час від часу там знаходять скам'янілі артефакти доісторичної епохи
04.03 — 467

Знахідка кинула виклик вченим: у Чилі виявили рештки нового виду динозаврів
Знахідка кинула виклик вченим: у Чилі виявили рештки нового виду динозаврів

За розрахунками, динозавр міг досягати в довжину до 4 метрів.
18.06.23 — 1060