Контракти.ua

1220  —  04.03
Скільки готівки можна везти через кордон України без декларування
Скільки готівки можна везти через кордон України без декларування

Щодня кордон України з країнами ЄС та Молдовою перетинають десятки тисяч українців. Багато хто везе із собою гроші готівкою, дехто – значні суми.

Скільки можна провозити грошей без декларування на кордоні розповідає посольство України у Польщі.

Українці, які їдуть за кордон, зазвичай знають про можливість провозити кошти до 10 тисяч євро без декларування. Водночас у відомстві нагадують додаткові правила.

Фізична особа може перевозити через митний кордон України без декларування готівкову валюту у сумі, яка не перевищує еквівалент 10 000 євро за офіційним курсом, встановленим НБУ на день переміщення.

Якщо людина ввозить до України чи вивозить за її межі готівкову валюту у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 10 000 євро, то повинна письмово задекларувати її в повному обсязі митному органу.

Фізичні особи вивозять чи пересилають за межі України валютні цінності в загальній сумі, що перевищує в еквіваленті 10000 євро, на підставі документів, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення чи пересилання в еквіваленті 10000 євро. При цьому документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках, є чинними упродовж 90 календарних днів.

Водночас при перевезенні готівки через кордони ЄС також діють окремі правила.

Зокрема, особи, які перевозять валюту вартістю 10 000 євро або більше, повинні декларувати цю готівку компетентним органам держави ЄС, через яку вони в’їжджають або виїжджають із Союзу, і надавати їх для контролю. Зобов'язання щодо декларування готівки вважається невиконаним, якщо надані відомості є неправильними або неповними, а також якщо готівка не надана для контролю.

Законодавство ЄС передбачає, що перевозити готівкові кошти може будь-яка фізична особа без обмеження її віку. При цьому, особа до 18 років, яка перевозить грошові кошти, повинна перевозити такі кошти особисто, тобто при собі, у своєму багажі. Якщо гроші будуть у супроводжуючої особи, а не у дитини, і сума грошей у дорослого перевищує 10 000 євро, тоді виникає обов’язок їх декларувати.

Статьи по теме
Як правильно вивезти дитину за кордон у 2024 році: пояснення юриста
Як правильно вивезти дитину за кордон у 2024 році: пояснення юриста

Через війну багато батьків вивозять дітей за кордон. Аби не пункті пропуску не виникало проблем, треба завчасно вивчити усі нюанси перетину кордону та підготувати необхідні документи.
21.04 — 186

В Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
В Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта

Ціна зміниться вже від наступного місяця.
31.03 — 232

Як ввезти авто з-за кордону в Україну: документи та алгоритм дій
Як ввезти авто з-за кордону в Україну: документи та алгоритм дій

Багато українців купують за кордоном авто і везуть в Україну, щоб розмитнити та поставити на облік вдома. В одних випадках українець хоче перевезти авто з ЄС в Україну іншому власнику, а в інших – потенційний власник автомобіля сам хоче перевезти машину з-за кордону, щоб потім його розмитнити.
16.06.23 — 1532