Контракти.ua

370  —  11.02
Найкращий рибний бутерброд у світі: ось як його готують у Стамбулі та Україні
Найкращий рибний бутерброд у світі: ось як його готують у Стамбулі та Україні

Легендарний рибний бутерброд – одна з головних візитівок Туреччини.

Балик екмек – так називають цей надзвичайно смачний стритфуд турецького походження. У перекладі назва бутерброда звучить як риба в хлібі. Рецептів цього сендвіча дуже багато, але зазвичай це риба з соусом та овочами в турецькій булочці. Історія бутерброда пов’язана з рибальством на берегах Босфору середини ХІХ століття. Кажуть, у ті часи риби було стільки, що рибалки готували її навіть на палубах своїх човнів на встановлених саморобних грилях. І ця ідея настільки була успішною, що такі бутерброди готують на вулицях Стамбула та інших міст донині. Розповідаємо, як зробити найпопулярніший бутерброд за турецьким та українським рецептами. Пише ТСН. 

Як приготувати балик екмек зі скумбрії за турецьким рецептом

Інгредієнти:

  • 2 шт. філе скумбрії;
  • 1 французький багет;
  • пів пучка зеленого салату;
  • 1 червона ріпчаста цибуля;
  • 1 помідор;
  • пів лимона;
  • сіль, мелений перець за смаком;
  • соняшникова олія.

Спосіб приготування. Філе скумбрії розморозити, просушити, натерти сіллю і перцем. Потім обсмажити на олії на грилі чи сковороді до золотистості з обох боків. Потім шаткуємо цибулю тонкими кільцями, салат тонкими смужками, все треба скласти до миски, поперчити й посолити, трохи прим’яти руками. Багет розділити на 2 частини, потім розрізати кожну половинку вподовж та обсмажити на сковороді. В кожну частину багета викладіть овочі та рибне філе. Подавати бутерброди треба з дольками лимона.

Як приготувати балик екмек з минтаєм за українським рецептом

Складники:

  • дві турецькі булочки чи багет;
  • філе минтая;
  • 2-3 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ч. л. меду;
  • 2 ч. л. лимонного соку;
  • салатна суміш;
  • половина синьої цибулини;
  • сіль, перець, інші спеції за смаком.

Як приготувати. Філе риби треба розморозити, обсушити, поперчити й посолити з обох боків. На розігріту сковороду налийте олію та обсмажте рибу з обох боків. Цибулю треба порізати на тонкі півкільця і змішати із сумішшю салату. Викладіть суміш овочів до миски, збризніть соком лимона, додайте мед, сіль і перець, перемішайте. Розріжте булочки навпіл і покладіть салатну суміш, зверху викладіть філе риби – і можна смакувати.