Перевага авокадо полягає в тому, що страви з нього можуть приготувати кулінари з будь-яким рівнем досвіду. Існує безліч рецептів гуакамоле (авокадо) і єдине, що необхідно знати для їх вдалого втілення, – кілька простих правил.
Три рецепти гуакамоле: як вибирати та готувати авокадо. Пише ТСН.
Плід повинен бути зрілим, не занадто твердим, але й не занадто м'яким. Якщо шкірка не продавлюється – плід дозрів, якщо продавлюється занадто легко і глибоко – перезрів. Шкірка також не повинна ламатися, на ній не може бути темних плям, якщо плями є, швидше за все, авокадо не тільки перезріло, а й підгнило.
Надрізати плід вздовж і провернути половинки в протилежні боки, одночасно відокремлюючи їх. Якщо вони важко відокремлюються одна від одної – плід недозрілий. Далі необхідно витягнути кісточку і відокремлювати м'якоть з допомогою чайної ложки.
В Південній і Центральній Америці, де авокадо готували задовго до появи європейців, головним успіхом в приготуванні цього фрукта вважають поєднання олійно-горіхового смаку плода і добавок, і що різкіший контраст смаку гуакамоле і доповнень, то смачніше.
З авокадо готують все, що завгодно, – від супів до пирогів, але найпопулярніша у всьому світі страва – мексиканський гуакамоле.
Замість перезрілого, краще купити недозрілий авокадо, і дати йому дозріти вдома за кімнатної температури, а не в холодильнику.
Страви з авокадо можна готувати заздалегідь, їх необхідно з'їсти відразу після приготування.
Якщо страву з авокадо не подають відразу, в ньому залишають кісточку, щоб м'якоть плоду не темніла. З тією ж метою в салати додають сік лимона – що більше, то смачніше.
Щоб повною мірою насолодитися вишуканим смаком гуакамоле, його готують тільки з натуральними приправами, без консервантів і замінників. Побутову техніку, блендери та змішувачі застосовувати не рекомендується.
Основний рецепт гуакамоле складається всього з декількох продуктів: розім'ятої до стану пюре м'якоті авокадо, соку лайма, зелені кінзи, подрібненого чилі (в оригіналі сорту поблано) і солі.
Його можна урізноманітнити за допомогою додаткових продуктів:
ситно – з засмаженим кубиками беконом;
вишукано – з порізаним блакитним сиром;
незвично – з тунцем у власному соку;
Інгредієнти:
2 авокадо
1 помідор або ½ ст. зерен граната
1 середня цибулина
сік половини лайма або лимона
подрібнений свіжий або мелений чилі
сіль
Відокремлену від авокадо м'якоть розім'яти виделкою до стану пюре, але щоб відчувалися окремі шматочки. Вичавити в нього сік з лимона. Додати дрібно нарізану цибулю, нарізаний кубиками помідор або зерна граната. Посолити і посипати чилі за смаком. Можна додати ложку оливкової олії. Перемішати і прикрасити скибочкою лимона.
Інгредієнти:
1 авокадо
1 апельсин або грейпфрут
1 червона цибулина
1 ст. л. оливкової олії
сік половини лайма або лимона
1 гілочка свіжого коріандру
¼ - 1 стручок свіжого чилі
2/3 авокадо нарізати тонкими скибочками, решту розім'яти. Розділити апельсин на часточки, очистити їх від шкірки. Нарізати цибулю півколами. Збити сік лимона, олію, нарізаний коріандр, нарізаний чилі, сіль. Укласти в салатницю листя латуку або листкового салату, зверху – фрукти і цибулю, полити соусом.
Інгредієнти:
1 авокадо
1 ст. л. червоної ікри
2. ст. л. сметани
сік половини лайма або лимона
чорний мелений перець за смаком
кріп
Розрізати авокадо навпіл і, не пошкодивши шкірку, вийняти кісточку і выдокремити м'якоть. Шкірки зберегти. Порізати м'якоть на кубики, трохи розім'яти. Додати до м'якоті ікру, залити соусом зі сметани, соку лимона і чорного перцю, перемішати. Заповнити сумішшю шкірки, зверху прикрасити скибочкою лимона, ікринками і подрібненою зеленню.
Традиційно гуакамоле їдять з кукурудзяними чипсами або загортають у коржі тортильї.
Інгредієнти:
2 ст. кукурудзяного або пшеничного борошна
1 ч. л. солі
50 г рослинної олії
0,5-0,75 ст. теплої води
Борошно змішати з сіллю, просіяти в миску, влити олію і воду, замісити тісто. Сформувати кульки завбільшки з невелика яйце, залишити на 15 хвилин, потім кожен розкачати і смажити на сковороді, не змащеній жиром, по 2-3 хвилини з кожного боку. Подавати гарячими.
Це найкалорійніший фрукт на планеті.
У ньому містяться речовини, що знижують рівень холестерину в крові.
Авокадо – афродизіак, свого часу саме через це його заборонили їсти конкістадорам.
Софія Фарах