Контракти.ua

407  —  12.12.23
Як зробити авокадо стиглим у домашніх умовах: корисні лайфгаки
Як зробити авокадо стиглим у домашніх умовах: корисні лайфгаки

Що робити, якщо купили незрілий авокадо, як довести його до зрілості в домашніх умовах

Авокадо містить всі необхідні для організму поживні речовини, вітаміни Е, С, В6, мідь, фолієву кислоту. Також він є джерелом життєво важливих жирних кислот, антиоксидантів та протизапальних сполук. Пише ТСН. 

 

Вибираючи авокадо, не завжди можна визначити, наскільки цей фрукт є стиглим і готовим до вживання, а у продажі часто трапляються недостиглі авокадо.

Як розпізнати, чи стиглий авокадо, за зовнішнім виглядом

Ступінь зрілості може визначити за кольором шкірки: світло-зелений відтінок свідчить про те, що плід не дозрів, помірно зеленого кольору — що плід полежить добу і дозріє, зелений темний колір свідчить, що плід готовий до вживання.

Якщо за кольором шкірки важко визначити зрілість фрукта, можна орієнтуватися за твердістю плоду. Якщо плід жорсткий і твердий — він ще не дозрів, йому потрібно полежати ще близько тижня. Фрукт дозрів, якщо в разі натискання відчувається м’якість.

Як зробити авокадо стиглим у домашніх умовах

Дозрівання авокадо за допомогою мікрохвильової печі

  • Вимийте авокадо та проколіть його ножем або виделкою по всій поверхні.
  • Розріжте фрукт навпіл і видаліть серцевину.
  • Загорніть кожну половинку в харчову плівку.
  • Встановіть мікрохвильову піч на низьку температуру на 30 секунд.
  • Щойно він стане м'яким, дістаньте його з мікрохвильовки та помістіть загорнуті половинки під холодну проточну воду.

Цей спосіб працює найкраще, коли авокадо майже дозрів. Крім того, мікрохвильова піч змінює смак фрукта, у нього не буде улюбленого маслянистого вершкового смаку, який ми всі знаємо.

Як пом'якшити авокадо в духовці

Цей метод підходить, якщо потрібно одразу з'їсти авокадо або використати його в рецепті. Ви повинні знати, що цей метод також впливає на смак і текстуру авокадо.

  • Розігрійте духовку до 90° C.
  • Загорніть авокадо в пергаментний папір, потім в алюмінієву фольгу і покладіть у форму для запікання.
  • Поставте до духовки на 10 хвилин або доти, доки плід не дозріє, і перевіряйте його стан кожні 5 хвилин.
  • Розгорніть авокадо і покладіть його до холодильника на кілька хвилин, перш ніж їсти.

Як зробити авокадо стиглим за кілька днів

Якщо можна почекати кілька днів, авокадо для дозрівання потрібно помістити до пакета. Фрукти виділяють газ етилен, який сприяє дозріванню. Якщо покласти плід до будь-якого паперового пакета, який буде перешкоджати виходу етилену, авокадо дозріє швидше. Таким чином, авокадо стане стиглим за 5 днів.

Якщо покласти до пакета з авокадо ще інші фрукти, особливо банани чи яблуко, буде ще швидше — за 3 дні.

Пакет потрібно тримати закритим, зберігати за кімнатної температури. Прямі сонячні промені потрапляти на пакет не повинні. Періодично перевіряти фрукт на дотик.