Контракти.ua

1867  —  16.11.23
Вже не 19 грудня – коли День святого Миколая за новим календарем: дата, історія свята і традиції
Вже не 19 грудня – коли День святого Миколая за новим календарем: дата, історія свята і традиції

День святого Миколая – важливе релігійне свято, популярне в різних країнах світу. Українці традиційно ставляться до нього з особливим трепетом, а діти обов'язково чекають на подарунки під подушкою.

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дати багатьох церковних свят змінилися. Зміни торкнулися й улюбленого свята всіх дітлахів – Дня святого Миколая. Коли святий принесе подарунки під подушку 2023 року – підкаже ТСН.ua.

День святого Миколая 2023 року: нова дата

Тепер українці святкуватимуть День святого Миколая 6 грудня (замість 19 грудня, як було раніше). 2023 року цей день випадає на середу. Тож святий відвідає домівки українців і покладе свої подарунки дітям під подушки в ніч проти середи. Саме від цього дня розпочинається цикл зимових свят в Україні.

Історія Дня святого Миколая: звідки прийшов святий

Згідно з церковними переказами, святий Миколай був реальною людиною, яка народилася приблизно між 270 і 286 роками в місті Патарі, що на півострові Лікія (нині Туреччина). Його батьки, Феофан і Нонна, були заможними людьми, справжніми християнами. Саме тому від самого народження вони ростили сина в релігійній атмосфері, охрестивши одразу, що в ті часи було рідкістю.

Миколай виріс аскетичним і доволі щедрим чоловіком, який намагався допомагати всім, хто цього потребував. У дорослому віці він переселився до міста Мира, де вирішив присвятити себе наукам. Але саме там його дядько, який був єпископом, висвятив племінника у священники. Незабаром після досягнення повноліття Миколай залишився без батьків. Весь свій спадок він витратив на допомогу біднякам, приносячи до їхніх будинків іграшки, теплі речі тощо.

Всі свої справи Миколай робив таємно, але якось городянам все ж вдалося його вистежити. Дізнавшись, хто робить усі ці добрі вчинки, люди вирішили, що Миколай має стати їхнім єпископом. 325 року він навіть відвідав Перший Вселенський Собор у Нікеї за участі імператора Костянтина Великого.

Миколай встиг зробити чимало хороших справ за своє життя: він визволяв полонених, рятував від страчення невинних, допомагав бідним, особливо дітям. Саме завдяки цьому він і став одним із найшанованіших святих.

День святого Миколая: традиції

Вперше святкувати День святого Миколая почали в середньовічній Німеччині. Батьки традиційно дарували дітям ласощі, теплий одяг, іграшки, шкільне приладдя тощо. А щоб малюки повірили, що всі ці подарунки приносить святий, вони підкладали їх таємно і пізно вночі. Згодом звичай святкувати День святого Миколая поширився на інші країни, зокрема сусідню Польщу, звідки, на думку істориків, прийшов до українців.

Існує ще одна гарна легенда: нібито звичай, який популярний у багатьох західних країнах – вішати на Миколая шкарпетки на камін, куди святий кладе вночі свої подарунки, – з'явився, коли реальний єпископ вирішив допомогти трьом бідним сестрам, із якими ніхто не хотів брати шлюб. Вночі Миколай підкинув їм три мішечки із золотом, які потрапили до шкарпеток, що висіли над каміном і сушилися.

В Україні за роки існування утворилися свої традиції святкування святого Миколая. Зокрема, селяни на Слобожанщині збиралися разом після служби в церкві і варили пиво. А для дітлахів готували особливе печиво, яке називали "миколайчиками".

На Харківщині в День святого Миколая проводять триденні Миколині святки, готують узвар і кутю.

На Поділлі було заведено чекати на "полазника" – людину з позитивною енергією, яка має першою зайти до оселі цього дня.

Ще однією цікавою традицією є звичай миритися зі своїми ворогами. Дівчата, які збиралися до шлюбу, обов'язково цього дня наводили лад у скринях, готуючи одяг і прикраси, в яких потім зустрічали сватів. Чоловіки вранці прокидалися першими і виходили на двір, щоб обійти господарство, нагодувати худобу. А на Київщині домашніх тварин додатково окропляли освяченою водою, щоб вони не хворіли взимку.

З часом з'явилася традиція, яка існує і нині, а саме – написання листів святому. Дітлахи пишуть свої таємні бажання, перераховують усі добрі й погані справи, які вони робили цього року, та залишають лист Миколаєві. Вночі проти дня святкування він приносить подарунки і тихенько викладає їх під подушку чи біля ліжка.

Чому Миколая святкують двічі на рік

Можливо, дехто про це не знає, але святого Миколая згадують двічі на рік. Не лише 6 грудня (19 грудня за старим календарем), але й 9 травня (22 травня за старим календарем). Саме цього дня мощі святого перенесли до міста Барі (сучасна Італія). В народі це свято часто називають "літнім Миколаєм". Існує навіть цікава легенда, чому Миколаєві присвятили аж два дні в році.

Якось під час зливи в багнюці застряг віз селянина. Чоловік не міг витягнути його самотужки, тому попросив про допомогу перехожих. Першим виявився святий Касьян, але він поспішав на зустріч із Богом, тому відмовився допомогти. Другим був святий Миколай, який, не довго думаючи, допоміг витягнути воза.

Коли Миколай прийшов на зустріч до Бога, Той запитав його, чому одяг брудний. Миколай розповів, як він допоміг нужденному. Тоді Бог запитав Касьяна, чому той не зупинився, щоб допомогти. І святий відповів, що дуже поспішав і не хотів запізнитися на зустріч. Саме тому Господь подарував святому Миколаю свято двічі на рік.