Розповідаємо, чим корисний гарбуз для здоров'я та кому він може нашкодити.
Користь гарбуза для чоловіків і жінок незаперечна, діти люблять цей овоч за його солодкий смак. Але про справжню цінність плодів і гарбузового насіння не завжди знають навіть досвідчені городники. Пише ТСН.
Про те, що гарбуз має багато каротину, свідчить його колір. Каротину в гарбузі в 4–5 разів більше, ніж у моркві. Але й інших вітамінів та корисних речовин тут теж дуже багато. Гарбуз — джерело вітамінів групи B, РР, Е, С, антиоксидантів, мікроелементів, заліза, магнію, калію, фосфору, цинку та клітковини. Гарбузове насіння і гарбузова олія містять поліненасичені жирні кислоти та мікроелементи, мають жовчогінну дію, сприяють виведенню продуктів метаболізму з печінки та нормалізують ліпідний обмін. Тим самим допомагають печінці впоратися зі своєю основною функцією — детоксикаційною.
Гарбуз — це природний засіб очищення організму для виведення рідини, поліпшення травлення, сечогінний засіб. Його застосовують у лікувальних дієтах, для покращення зору, обміну речовин, у разі гіпертонії, туберкульозу, для профілактики онкології.
Через низьку калорійність гарбуз вважається ідеальним дієтичним продуктом, адже в ньому нема крохмалю, холестерину та трансжирів, мало цукру, зате багато корисної для травлення клітковини. Калорійність 100 г м'якоті всього 22 ккал.
Виведення «поганого» холестерину завдяки фітостеролам, що входять до складу гарбуза, знижує ризик появи атеросклерозу, тромбозу, інфаркту, інсульту. Кальцій і магній зміцнюють серцевий м'яз, знижують тиск. Насіння гарбуза запобігає ішемічній хворобі серця. Вітамін К бере участь в утворенні тромбоцитів, впливаючи на згортання крові, знижуючи ризик анемії.
Гарбуз містить багато цинку, який посилює сперматогенез. Вживання соку плоду, насіння ще в давнину вважалося засобом для підтримки тонусу чоловічої сили в цілому. Для профілактики та лікування проблем передміхурової залози також допоможе цей овоч. Високий вміст цинку в гарбузовому насінні в поєднанні з іншими протизапальними компонентами допомагає підтримувати здоров'я сечовидільної системи та передміхурової залози.
Гарбузові страви корисні для будь-якого малюка, якщо немає індивідуальної непереносності або протипоказань.
Гарбуз дозволяється вживати як дітям, так і дорослим. Уникати треба лише за індивідуальної нестерпності продукту.
Обережними з гарбузом треба бути тим, хто: