Контракти.ua

467  —  24.10.23
Як підтримати імунітет восени
Як підтримати імунітет восени

Ця осінь для нас вкрай непроста. Хронічний стрес, недосипання та тривоги підривають здоров‘я. Тому так важливо сформувати внутрішню броню-імунну опору.

Стійкість до вірусних та бактеріальних інфекцій багато в чому залежить від складу нашої тарілки. Пише ТСН. 

Тому максимально наповнюємо її сезонними суперфудами:

  • джерела вітаміну А: гарбуз, морква, петрушка, зелень( доїдаємо свіжу/ використовуємо заморожену),солодкий перець;
  • джерела вітаміну С: усі види капусти (білокачанна, броколі, цвітна і брюссельська), перець, цитрусові, імбир;
  • продукти,  багаті цинком: квасоля, насіння гарбуза, горіхи;
  • не забуваємо й про мікробіом (жителі нашого кишківника грають не останню роль в захисті від патогенних мікроорганізмів).

Пребіотики: квашена капуста, часник й цибуля, бобові( квасоля, сочевиця, нут та соєві боби).

Скибка запеченого гарбуза + рагу з червоною квасолею + квашена капуста з оливковою олією та насінням льону - обідня комбінація, яка надасть сил та ресурсів для імунної системи й не тільки.

Протистояти вільним радикалам допоможуть локальні антиоксиданти. І хоча сезон ягід у нас асоціюється з літньою порою, проте доволі різноманітний вибір можна знайти й восени:

  • шипшина
  • кизил
  • калина
  • обліпиха
  • аронія( чорноплідна горобина)

Усі ці продукти багаті на вітаміни й мікронутрієнти, ці суперфуди смакуватимуть самостійно/стануть чудовим компонентом для пряного чаю.