Контракти.ua

617  —  15.10.23
Коли в Україні святкують день Михайла 2023 року: дата по-новому, історія, традиції
Коли в Україні святкують день Михайла 2023 року: дата по-новому, історія, традиції

Від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Тому дати багатьох релігійних свят змінилися. Коли свято Михайла за новим календарем?

Михайлів день — народна назва дня, коли Церква святкує Собор Архистратига Михаїла. Дата дня Михайла 2023 року змінилася через те, що Православна Церква України перейшла на новоюліанський календар. Тепер це — 8 листопада (раніше святкувалося 21 листопада). Відповідно, змінився і день іменин всіх тих, хто має ім'я Михайло. Пише ТСН. 

Михайлів день: історія

З грецької мови слово "ангел" перекладається як "вісник". В християнській традиції ангели розумні, добрі істоти, які населяють духовний світ і є вісниками Бога. Архангели, в свою чергу, створені Господом для особливої діяльності, вони розповідають людям про найважливіші події.

Архангел Михаїл — покровитель людського роду, архістратиг (тобто "ватажок") небесного воїнства. Саме Михаїл скинув з небес всіх занепалих духів і повстав як вогняний стовп перед ізраїльтянами, які втекли з Єгипту. Неодноразово з'являвся він, пророкуючи найважливіші церковні події.

Згідно з переказами, колись Сатана був одним з найзарозуміліших небесних духів, за що його прозвали Люцифером. З часом з'явилися у нього гордовитість, самолюбство та злість, тому Михаїл зібрав небесне військо і вступив у війну проти Сатани. Люцифера скинули, а архангел ще й досі бореться за славу Господа.

Свято Михайла: традиції

Для вірян цей день — важливе свято, тому заборонено виконувати будь-яку фізичну роботу. Краще піти до церкви і помолитися за здоров'я рідних. На Михайла в давнину намагалися займатися благодійністю або допомагати людям, які потребували їхньої допомоги. День вважався вдалим для вирішення проблем, які виникли в сім'ї.

Існувала традиція накривати на свято Михайла святковий стіл, до якого запрошували гостей. За народним повір'ям, чим більше в домі гостей, чим заможнішим буде рік. Існувала навіть така думка, чим більше різноманітних страв буде на столі, тим задоволенішим буде сам архістратиг.

Молитви до Михаїла в часи війни

Святий Архангеле Михаїле, найславетніший князю й полководцю ангельських  воїнств!

Прийди на допомогу людям, яким загрожують сили темряви. Прийди, адже люди створені за образом Бога; відкуплені життям, смертю і воскресінням Ісуса Христа, Його Сина; призначені бути храмом Святого Духа.

У тобі, святий Михаїле, Церква має свого Захисника й Покровителя. Ти ведеш спасенних до небесного щастя. Проси Бога миру, щоб Він переміг владу сатани – сіяча неспокою і лицемірства, – і не дозволив йому тримати людей в рабстві та шкодити Церкві. Нехай з твоєю допомогою Жінка, одягнена в сонце, Цариця Ангелів, розчавить голову Антихристу й захистить своїх земних дітей від його підступів. Перший захиснику слави Всевишнього!

Занеси наші молитви до Бога і проси Його змилосердитись над нами. Зв’яжи сатану й кинь його в пекельну безодню, щоб він більше не обманював народи. Вчини так, щоб ми все своє земне життя і всю вічність звіщали гасло: "Хто ж як Бог!" Амінь!

Статьи по теме
У ПЦУ розповіли, якої популярної великодньої традиції немає
У ПЦУ розповіли, якої популярної великодньої традиції немає

У Великодній тиждень краще робити добрі справи.
05.05 — 307

"Кулічів у нас точно не було". Інтерв'ю з етнологом про Великодні заборони, традиції і Паску Мертвих

Про давні українські великодні звичаї, які назавжди втрачені через антирелігійну радянську політику, про обряди під час випікання пасок та розпису писанок, про головні заборони свята та традиції вшанування померлих, в інтерв'ю РБК-Україна розповіла кандидатка історичних наук та етнологиня Інституту народознавства НАН України Анастасія Кривенко.
03.05 — 248

Великдень 2024 року: дата в Україні, основні традиції та що не можна робити у свято
Великдень 2024 року: дата в Україні, основні традиції та що не можна робити у свято

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється.
07.03 — 303