417 — 12.10.23
П'ять модних і цікавих літніх салатів, які ви зможете з легкістю повторити
Влітку від важкої їжі хочеться відмовитися, віддаючи перевагу простим стравам і легким продуктам. На думку дієтологів, під час основних прийомів їжі потрібно заповнювати половину тарілки клітковиною. Саме нею й багаті літні салати.
Вивчивши добірку актуальних літніх салатів від New York Times, ТСН.ua відібрав для вас, на нашу думку, п'ять найцікавіших. Їх дуже легко повторити у себе вдома. Пише ТСН.
Кукурудзяний салат із кінзою, базиліком і помідорами
Інгредієнти:
- кукурудза 5 шт.;
- чері 1 паковання;
- лайм 1 шт.;
- оливкова олія 3 ст. л;
- перець чилі подрібнений (за бажанням) 1/4 ч. л;
- свіже листя базиліка;
- свіже листя кінзи;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Кукурудзу в лушпинні розігріти в мікрохвильовій печі за високої потужності (3 хвилини). Очистити качани, зрізати з них зерна, перекласти до глибокої миски.
- Додати розрізані навпіл помідори чері.
- Натерти цедру лайма над кукурудзою та додати невелику кількість лаймового соку, а також сіль, чилі, олію. Перемішати.
- Листя базиліка й кінзи порвати довільно руками, покласти до салату.
- Подавати одразу або поставити до холодильника в герметичному контейнері.
Салат "Кривава Мері"
Інгредієнти для салату:
- помідори 1 кг;
- селера 2 стебла;
- червона цибуля 1 шт.;
- петрушка;
- лимонний сік 1 ст. л;
- цукровий пісок 1 ч. л;
- сіль;
- чорний перець.
Для заправки:
- соєвий соус 1 ст. л;
- бальзамічний оцет 1 ст. л;
- соус табаско 1,5-2 ч. л;
- часник 1 зубчик;
- оливкова олія 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Тонко нарізати селеру й червону цибулю. Додати лимонний сік, сіль, перець, цукор. Перемішати і залишити на 10 хвилин.
- Покласти селеру і цибулю в друшляк, щоб стекла зайва волога, перекласти до глибокої миски.
- Додати нарізані помідори.
- Приготувати заправку: з'єднати соєвий соус, бальзамічний оцет, табаско, часник, оливкову олію. Перемішати.
- Заправити салат, посолити й поперчити. Перед подаванням на стіл посипати петрушкою.
Салат із беконом
Інгредієнти:
- салат ромен 3 шт.;
- лимон 1 шт.;
- помідори чері 1 скл.;
- готовий бекон 3/4 скл.;
- огірки 2 шт.;
- зелена цибуля;
- стиглий авокадо 1 шт.;
- варені яйця 2 шт.;
- оливкова олія 1/3 ст. л;
- сир фета або з блакитною пліснявою 1/2 скл.;
- сіль;
- чорний перець.
Спосіб приготування:
- Спочатку потрібно приготувати заправку. Для цього в невелику мисочку натерти цедру лимона, вичавити з нього сік, збити з оливковою олією. Додати сіль і перець.
- До великої миски покласти листки ромена (порвати). Додати помідори, бекон, зелену цибулю, огірки, сир. Збризкати приблизно половиною заправки. Добре перемішати.
- Викласти порізаний на шматочки авокадо, четвертинки вареного яйця. Зверху покласти салат, приправити сіллю й перцем. Полити залишками заправки.
Салат із пармезану й руколи
Інгредієнти:
- рукола 100-150 г;
- пармезан 50 г;
- оливкова олія 1 ст. л;
- лимонний сік 1 ч. л;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Руколу покласти до глибокої миски, збризнути оливковою олією. Злегка перемішати руками. Додати лимонний сік і трохи солі.
- Натерти пармезан і перемішати. Додати ще крапельку олії, якщо салат вийшов надто гострим.
Фруктовий капрезе
Інгредієнти:
- кісточкові фрукти (персик, нектарин, слива, вишня) 1 кг;
- лимонний сік 1 ст. л;
- цукор 2 ч. л;
- свіжа моцарела 200-220 г;
- м'ята й базилік;
- оливкова олія 2 ст. л;
- сіль;
- чорний перець.
Спосіб приготування:
- Фрукти очистити від кісточок, нарізати. Перекласти на тарілку, додати лимонний сік, цукор і 1/2 ч. л солі. Перемішати, залишити на 5-10 хвилин.
- Моцарелу нарізати на дрібні шматки. Покласти до фруктів. Додати свіжі листочки м'яти й базиліку. Збризнути оливковою олією. Додати сіль і перець.