Якщо ви шукаєте простий і ефективний спосіб боротьби з процесом старіння, варто уникати певних продуктів після 50 років. Вони пов'язані з підвищенним ризиком серцево-судинних захворювань, збільшенням ваги і діабетом.
У виданні Everyday Health розповіли про те, яких продуктів слід уникати чоловікам після 50 років і чому. Пише ТСН.
Як пояснюють в клініці Клівленда, один із способів знизити ризик захворювань, які частіше зустрічаються у чоловіків літнього віку, таких як хвороби серця, діабет 2 типу та високий кров’яний тиск, — це скоротити споживання їжі з високим вмістом насичених жирів, трансжирів, холестерину, солі і доданого цукру.
Експерти розповіли про "найгірші" продукти, які точно слід прибрати зі свого раціону, та порекомендували здорові альтернативи.
Забудьте про десерт на сніданок, каже Леслі Бончі, лікарка-дієтологиня і власниця консалтингової компанії з питань харчування Active Eating Advice, що базується в Піттсбурзі.
Вона говорить про випічку з тостерів, яку вона називає "калорійними бомбами". Звичайна випічка для тостерів може мати 190 калорій або й більше, багато доданого цукру та мало білка чи клітковини. І оцінка Міністерства сільського господарства США (USDA) це підтверджує.
"На сніданок важливо мати білок", — додає Бончі, чого не вистачає більшості тостам. В одному огляді стверджується, що люди в віці понад 65 років в ідеалі повинні споживати до 100 грамів (г) білка на день, або приблизно від 25 до 30 г за один прийом їжі, зазначаючи, що цільове значення значно перевищує поточні рекомендації.
Білок відіграє ключову роль у запобіганні повільній прогресуючій втраті чистої м’язової маси, яка зазвичай відбувається зі старінням, а також допомагає зупинити набір ваги, викликаючи вивільнення гормонів насичення, які посилюють відчуття ситості та знижують апетит.
Крім того, дослідження показали, що сніданок з високим вмістом білка може покращити контроль цукру в крові та рівень інсуліну після вживання вуглеводів, таких як білий хліб, потенційно знижуючи ризик діабету 2 типу з часом. Для кращого сніданку Національний інститут проблем старіння рекомендує вибирати продукти з високим вмістом поживних речовин, але відносно низькокалорійні, і включати кілька груп продуктів. Наприклад, хорошим вибором буде одне-два яйця для білка, а також скибочка цільнозернового хліба та трохи ягід.
Уникайте салямі, пепероні та болоньї, радить Бончі, оскільки всі вони містять багато насичених жирів. Наприклад, порція твердої салямі в 28 грам може містити близько 106 калорій і майже 9 г жиру, більшу частину якого становлять насичені жири (відповідно до Міністерства сільського господарства США).
Згідно з даними Американської кардіологічної асоціації (AHA), найбільша проблема насичених жирів полягає в тому, що вони підвищують "поганий" холестерин, збільшуючи ризик серцевих захворювань. Більше того, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала обмежити споживання салямі та інших видів обробленого м’яса, оскільки їх пов’язують з іншою великою вбивцею — колоректальним раком.
Причина зв’язку не ясна, але це може бути пов’язано з високим вмістом жиру в м’ясі, консервантами, доданими під час обробки, або комбінацією факторів. Краще наповніть бутерброд курячим м’ясом. Порівняно з твердою салямі, набагато більша порція — 99 грам вареної — містить близько 98 калорій і приблизно 1,9 г жиру, більшість з яких ненасичені (відповідно до Міністерства сільського господарства США).
Порівняно зі своїм кондитерським братом темним шоколадом, білий шоколад майже не приносить користі для здоров’я, каже Джим Уайт, лікар-дієтолог, особистий тренер і власник Jim White Nutrition and Fitness Studios у Вірджинія-Біч, штат Вірджинія.
Насправді білий шоколад — це навіть не шоколад. "Здебільшого це рослинний жир і доданий цукор", — каже Вайт. Це пояснює, чому плитка білого шоколаду вагою 85 грам містить близько 458 калорій, 27 г жиру та 50 г цукру, згідно з USDA.
Темний шоколад, з іншого боку, містить тверді речовини какао, які можуть похвалитися великою кількістю корисних антиоксидантів, які називаються флаванолами. Вони пов’язані зі зниженням ризику серцевих захворювань, згідно з AHA. Флаваноли також допомагають знизити артеріальний тиск, розслабляючи кровоносні судини та покращуючи кровотік, зазначає Гарвардська Школа громадського здоров'я Чан. Вони також пов’язані з меншим ризиком резистентності до інсуліну.
Отже, незважаючи на те, що вміст калорій і жиру в темному шоколаді подібний до вмісту білого шоколаду, темний шоколад може бути корисним для вас. Спробуйте насолодитися темним шоколадом, але вибирайте темний шоколад із вмістом какао 70% або більше, щоб отримати найбільше флаванолів.
Залежно від способу приготування, стейк досить жирна страва. Про це каже Діпак Талреджа, доктор медичних наук, кардіолог із центру кардіології Sentara у Норфолку, штат Вірджинія.
Фактично, стейк вагою всього 113 грам без кісток може забезпечити 19 г жиру, більша частина якого насичена, зазначає USDA.
Якщо вам потрібна яловичина, вибирайте більш пісні шматки м’яса.
Додавання слова "протеїн" може змусити будь-який батончик звучати як здорове перекушування, але не обманюйте себе: надто часто протеїновий батончик насправді є лише просто солодощами, наповненими калоріями та доданим цукром, пояснює Бончі.
Якщо ви любите білкові батончики за зручність і хочете бути впевненими, що отримаєте корисне перекушування, вибирайте батончики з високим вмістом білка та низьким вмістом цукру (менше 7 г цукру), радить Бончі.
Насправді сирні продукти — це продукти з високою обробленістю, — каже Мішель Грейдер, RN, RDN, дієтологиня і медсестра з Нью-Йорка.
Вони містять масу жиру та солі, а також багато добавок, які надають їм кольору та смаку та продовжують термін зберігання. Харчової цінності насправді не так багато.
Тому варто розширити свій кругозір і звернути увагу, наприклад, на козячий сир. Він один із найкорисніших варіантів сиру серед усіх. В ньому містяться інші жирні кислоти, ніж в сирах із коров’ячого молока, тому він краще засвоюється, особливо у людей із чутливістю до молочних продуктів, пояснює Грейдер.
Козячий сир також містить менше калорій: близько 75 калорій на 28 грам — менше, ніж у популярних коров’ячих сирах, згідно з USDA. І хоча справжній сир має високий вміст насичених жирів, це молочний жир, який, за одним з досліджень, не підвищує ризик серцевих захворювань завдяки своїм унікальним жирним кислотам.
Фактично, дослідження, в якому взяли участь майже 3000 дорослих у віці 65 років і старше, показало, що високий рівень жирних кислот у цільномолочних продуктах значно знижує ризик інсульту. Однак, лікарі все ж рекомендують не їсти більше 200 калорій сиру, якщо ви споживаєте 2000 калорій на день.