Безумовно, гречка є однією з найкорисніших і найпоживніших круп у світі. В ній міститься чимало вітамінів і мінералів, які підтримують здоров'я та гарне самопочуття. Однак виявляється, є продукти, з якими не можна їсти гречку. Вони "вбивають" усі корисні властивості каші.
Таких поєднань краще уникати, якщо ви хочете не лише насолодитися смаком гречки, але й отримати всі переваги від її вживання для здоров'я. Пише ТСН.
Таке поєднання є досить популярним серед багатьох людей. Однак спеціалісти не рекомендують так вживати кашу, адже в гречці міститься фітинова кислота. Вона є антинутрієнтом і може зв'язуватися з деякими мінералами (зокрема, кальцієм, магнієм, цинком і залізом) і заважати їх засвоєнню організмом. Оскільки молоко містить кальцій, то в поєднанні з фітиновою кислотою знижується користь обох продуктів.
Що робити: якщо ви все ж віддаєте перевагу гречці з молоком, краще попередньо замочувати крупу перед приготуванням. Це допомагає знизити вміст фітинової кислоти, тому мінерали краще засвоюються.
Таке поєднання дуже популярне в багатьох рецептах, однак воно має і свої недоліки. В гречці містяться розчинні волокна, які уповільнюють травлення і зменшують засвоєння білка. Яйця ж багаті на білок, тому коли ви вживаєте їх із гречкою, їхнє засвоєння погіршується. Таке поєднання також викликає почуття тяжкості у шлунку, неприємні відчуття під час перетравлювання їжі.
Що робити: краще зменшити вживання гречки разом з яйцями та додати до свого раціону інші продукти, щоб збалансувати приймання поживних речовин.
Деякі люди полюбляють снідати гречкою, запиваючи кашу запашним чорним чаєм. Але для здоров'я таке поєднання може бути несприятливим. У чорному чаї містяться таніни, які зв'язують важливі мінерали (зокрема, кальцій і залізо) та заважають їхньому засвоєнню. Якщо часто вживати гречку з чорним чаєм, це може спричинити дефіцит мінералів в організмі.
Що робити: краще поєднувати гречку з іншими напоями, якщо ви любите снідати цією кашею. Чудово підійдуть звичайна вода чи овочеві соки.