Яка риба корисніша — морська чи річкова, яку рибу краще купувати.
Найбільша цінність риби в тому, що вона, крім вітамінів та йоду, містить поліненасичені жирні кислоти (омега-3 та омега-6), білок, що легко засвоюється. Саме через це дієтологи радять їсти рибу хоча б двічі на тиждень. Риба багата на вітаміни (A, E, D), кальцій, цинк, селен, залізо, фосфор, магній. Завдяки такому складу риба корисна для суглобів, мозку, всього організму людини. Вона уповільнює старіння клітин, стимулює репродуктивну функцію, знижує рівень холестерину. Пише ТСН.ua.
Якщо запитати: яка риба корисніша — морська чи річкова, переважна більшість відповість — морська. Але мало хто скаже — риба, упіймана в диких умовах.
Морська риба виграє перед річковою наявністю жирних кислот, натомість у річковій більше білка й заліза. Але щоб доставити на прилавки морську рибу, її зазвичай заморожують, і неодноразово, тому вона втрачає частину корисних властивостей.
Чому не річкова риба? Тому що річки, що протікають поблизу місць проживання людини, катастрофічно забруднені. Звичайно, стан морів та океанів також невтішний, але там шкідливі речовини концентруються здебільшого вздовж берегової лінії. А рибальський промисел ведуть на глибоководді, далеко від берегів.
Але риба на прилавках магазинів, навіть морська, вирощується на фермах, де для відгодівлі використовуються речовини — стимулятори росту, барвники, антибіотики, гормони тощо.
Переважна більшість дієтологів пропонують вибирати ту рибу, яка виросла в природних умовах неважливо де — чи в річках, чи в морях, чи в океанах.
Дієтологиня Олена Малишева пропонує наступний список риб, які виросли в природних умовах:
У дикої риби зазвичай великі плавники та нерівномірно забарвлене м’ясо. Але потрібно бути уважними, адже рибу можуть обробляти хімікатами, підкачувати водою, підфарбовувати, повторно заморожувати та розморожувати.