Кому потрібно їсти виноград, від яких хвороб він допомагає, кому протипоказана ця ягода, який виноград корисніший - темних сортів чи білий, пише ТСН.ua.
Ще давні греки лікували виноградом різноманітні захворювання, а у сучасній медицині навіть є цілий напрям, який ґрунтується на лікуванні захворювань виключно виноградом, який називається ампелотерапія.
Виноград багатий вітамінами, амінокислотами, мікроелементами, клітковиною, пектинами, ферментами, ефірними оліями. Користь, яку виноград може принести організму, важко переоцінити.
Що може виноград:
Серед лише цілющих властивостей винограду те, що він здатний підвищувати рівень окису азоту в крові, таким чином запобігаючи утворенню тромбів. Виноград корисний при таких недугах як астма, хронічні запори, нетравлення шлунка, проблеми з печінкою, хронічна втома, омолоджує організм, а виноградний сік ефективний у лікуванні мігрені.
Вчені з Університету штату Колорадо заявили, що виноград та продукти мають значний хіміопрофілактичний потенціал проти ракових захворювань. Інша наукова робота вчених із США публікує дані, які свідчать, що речовини з екстрактів насіння винограду запобігають ростовим процесам ракових клітин передміхурової залози. А речовини, що виділяються із насіння, ефективно знищують погану клітинну тканину у разі онкології товстого кишківника.Дослідження китайських учених свідчать, що ці ягоди запобігають розвитку раку молочної залози, товстого кишківника, а також простати. Вчені вважають, що причиною цього є ресвератрол, який міститься у винограді. Він блокує ріст та розвиток ракових клітин у молочній залозі.
У 100 г плодів винограду міститься до 15% від добової норми вітаміну К, який необхідний для міцності кісткової тканини. Дослідження опубліковане в Американському журналі клінічного харчування свідчить, що у тих, хто споживає понад 110 мкг вітаміну К на добу, значно знижена ймовірність перелому кісток. Крім того, у плодах винограду міститься приблизно 8-9% добової норми міді, що підтримує міцність кісткового матеріалу. Ферменти, що беруть участь у синтезі компонентів кісток, дуже потребують цього елемента для якісного функціонування.
Дієтологи радять їсти виноград здоровим людям щодня. Але при цьому зловживати ягодами також не треба, оптимальна порція - 130-150 грамів на день для дорослих.
Чи можна їсти виноград із кісточками?
Для більшості здорових людей насіння винограду безпечне для вживання. Проте, потрібно мати на увазі, що виноградні кісточки розріджують кров, тому їх не можна поєднувати з прийманням ліків з подібною функцією.
Про корисні властивості винограду свідчить і його широке використання в медицині. Ампелотерапія, або виноградолікування - це метод дієтотерапії, що полягає в лікуванні хворих виноградом або виноградним соком. Виноград містить у своїй шкірці та кісточках флавоноїди, ресвератрол та проантоціанідини, має виражені антиоксидантні властивості та стабілізує мембрану клітини. Ці речовини використовують у виробництві різноманітних Бадів.
Виноградний екстракт часто використовується в косметології та трихології, його додають у засоби догляду за шкірою та волоссям. Олія застосовується для догляду за жирною та проблемною шкірою, при стрептодермії та інших дерматологічних захворюваннях. Оскільки виноградна олія має хороші ранозагоювальні властивості, то застосовується у разі дрібних пошкодженнях шкіри, опіках, порізах. Вітамін С, якого багато у винограді, необхідний для синтезу колагену та еластину, попереджаючи появу зморшок.
Вживання винограду може призвести до таких небажаних наслідків як підвищення рівня глюкози у крові, виноград стимулює апетит, що може призвести до переїдання, може викликати алергію, призвести до розладу шлунка та кишківника, при неправильному вживанні руйнувати зубну емаль, викликати бродіння та утворення етанолу.
Тому, попри всі чудодійні властивості цієї прекрасної ягоди, вона має низку протипоказань. Не рекомендується вживати виноград:
Для того, щоб виноград приносив користь, вживати його потрібно певним чином:
Кожний сорт винограду має свої переваги та протипоказання:
Зелений виноград у великих кількостях також може завдати шкоди - икликати яскраво виражений проносний ефект та кишкові розлади. Для людей, схильних до алергічних реакцій, не рекомендується вживати сорти чорного винограду.
Також варто застерегти від вживання такого сорту винограду, як «Ізабелла», оскільки він містить високу концентрацію спирту метанолу.