Контракти.ua

1146  —  15.08.23
Спека повернеться: синоптик дав прогноз погоди на тиждень
Спека повернеться: синоптик дав прогноз погоди на тиждень

В більшості областей знову очікується +35.

Перший тиждень серпня приніс в Україну аномальну спеку, від якої потерпали Європа, Азія та Північна Америка. Цього тижня спекотні дні повернуться. Пише zn.ua.

За прогнозом кандидата географічних наук, синоптика Ігоря Кібальчича, до кінця другої декади серпня над Східною Європою переважатиме стаціонарна (малорухома) область підвищеного атмосферного тиску. Внаслідок панування антициклональної циркуляції, а також надходження сухого і теплого повітря із середньоазіатських районів, опадів протягом тижня не передбачається.

Винятком стане західний регіон, де нестійка повітряна маса та орографічні особливості місцевості сприятимуть випаданню короткочасних дощів переважно у денний час.

Температурне тло в Україні повільно, але впевнено підвищуватиметься і після 15 серпня денні температури досягнуть в більшості областей позначки +35 °С, а в південній половині традиційно ще вище – аж до +37…+38 °С (за винятком прибережних районів уздовж Азовського та Чорного морів). Високі температурні показники, низька відносна вологість та відсутність опадів вплинуть також на пожежну небезпеку, яка практично всюди до кінця прогнозованого періоду досягне 5 класу.

Вівторок, 15 серпня

Антициклональний характер циркуляції забезпечить по всій країні суху та сонячну погоду, проте температурне тло почне зростати. Вітер переважно східний / північно-східний, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі коливатиметься в діапазоні +16…+21 °С, вдень +29…+34 °С, у центральних, південних областях та на Закарпатті +31…+36 °С.

Середа, 16 серпня

Утримається суха та сонячна погода практично по всій Україні. Лише вдень у Карпатах та на Закарпатті пройдуть грозові дощі. Вітер північно-східний, у західній частині південно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +18…+23 °С, вдень +30…+35 °С, у центральних, Вінницькій та південних областях місцями +33…+38 °С.

Четвер, 17 серпня

Грозові дощі подекуди очікуються у західних областях. На решті країни збережеться спекотна та суха погода. Вітер північно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі становитиме +17…+22 °С, вдень +30…+35 °С, на півдні до +38 °С.

П'ятниця, 18 серпня

Поле високого тиску забезпечить продовження сухої та спекотної погоди у більшості областей. Лише місцями у західній частині можливі короткочасні грозові дощі, у Карпатах помірні опади. Вітер північно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +17...+22 °С, вдень +30...+35 °С, на півдні до +37 °С.

Субота, 19 серпня

В Україні утримається спекотна та сонячна погода. Грозові дощі можливі лише у західних областях у денний час. Вітер північно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі становитиме +18…+23 °С, вдень +31…+36 °С, на півдні до +37 °С.

Неділя, 20 серпня

Продовжиться період сухої спекотної погоди. Вітер північно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря в нічний час становитиме +19...+24 °С, вдень +32...+37 °С.

Зміни клімату, пов'язані з діяльністю людини, посилюють природні погодні явища, такі як хвилі спеки, що накрили більшість країн світу. Це може зробити 2023 найжаркішим в історії спостережень. Нагадаємо, вчені пояснили, що робить 2023 таким спекотним.

Статьи по теме
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату

Наслідки глобального потепління вже відчутні і в Україні.
24.04 — 356

Грозові дощі, заморозки та похолодання: 22 квітня погода в Україні остаточно зіпсується
Грозові дощі, заморозки та похолодання: 22 квітня погода в Україні остаточно зіпсується

Синоптики попередили про погіршення погодних умов.
22.04 — 194

На природі чи вдома. Синоптики дали прогноз погоди на Великдень 2024: яка погода буде у передсвятковий тиждень
На природі чи вдома. Синоптики дали прогноз погоди на Великдень 2024: яка погода буде у передсвятковий тиждень

Попередній прогноз синоптиків на травень обіцяє стабільну погоду з середньою денною температурою +20 градусів та малою кількістю опадів.
21.04 — 199