Контракти.ua

378  —  11.08.23
Фінансові піраміди: як вони влаштовані та як в них не попасти
Фінансові піраміди: як вони влаштовані та як в них не попасти

Перша фінансова піраміда отримала назву Схема Понці на честь свого, так би мовити, засновника. Чарльз Понці першим вигадав шахрайську схему, яку реалізував в США на початку 20 сторіччя. Він був емігрантом з Італії, людиною, яка прибула в Америку — країну величезних можливостей. І справді він створив дещо величезне, хоча на жаль, дещо шахрайське.

В ті часи ще не було казино з криптовалютою, а великі гроші обертались тільки в певних колах. Для того, щоб їх заробити, потрібно було або відправлятись в золотоносні шахти, або включати мізки та створювати оборудки, яких ще не бачив світ. Чарльз Понці обрав другий шлях до збагачення.

Історія появи фінансових пірамід

Чарльз Понці не планував буди шахраєм. Він хотів підзаробити на співвідношення обмінних курсів, продаючи купони Світової пошти. Адже їх ціна в Італії та США була різною. Тому, коли один з  іспанських бізнесменів в 1919 році прислав йому міжнародний купон, Понці зумів вигідно продати його в Америці.

Але на одному купоні багато не заробиш. Тому Чарльз Понці заснував цілу компанію The Securities and Exchange Company (SXC) . Йому навіть вдалося залучити до свого підприємства кількох справжніх інвесторів, які також бажали отримати прибуток від трансатлантичної торгівлі. Поступово охочих ставало все більше. Адже Чарльз Понці обіцяв 50% прибутку, що значно перевищувало виплати в інших емітентів тогочасних цінних паперів. Прибуток інвестори мали отримати через півтора місяця.

Але насправді міжнародний купон можна було обмінювати лише на поштові марки. А найцікавіше, що ця інформація була доступна будь-кому, хто б нею зацікавився. Але схема Понці продовжувала працювати протягом кількох місяців, і кожен день Чарльз Понці отримував до чверті мільйона доларів.

Схему викрили журналісти, які підрахували, що існує лише 27 тисяч купонів Всесвітньої пошти, тоді як для погашення інвестицій в піраміді Чарльза Понці потрібно 160 млн купонів. Компанію було закрито, а федеральні агенти заарештували Понці. Вони з’ясували, що він взагалі нічого не інвестував, а по попереднім зобов’язанням платив лише з нових надходжень. Звісно, не забував і про власні витрати. Адже для приваблення нових інвесторів він мав показувати певний рівень свого достатку.

 

Можна сказати, що інвесторам в піраміді Понці дуже пощастило. Першим вкладникам він сумлінно виплачував коштом нових, а коли його схему було викрито, він ще не встиг витратити всі гроші. Тож кожен вкладник отримав хоча б третину від своїх вкладень. Після того, як Чарльз Понці відсидів за ґратами 5 років, він продовжив займатись створенням фінансових пірамід.

Як працюють фінансові піраміди

Схема Понці стала класичною для вивчення поняття фінансових пірамід. Щоб розпізнати її, потрібно звернути увагу та такі деталі:

  • компанії, які гарантують надприбутки, вищі за середньоринкові ставки та роблять інші привабливі пропозиції, скоріш за все є просто шахраями;
  • час заснування компанії. Не намагайтесь встигнути вскочити в “молодий перспективний бізнес”. Адже багато пірамід існують лише кілька місяців або максимум рік-два. Вони виплачують дивіденди старим вкладникам коштом нових, але цей процес не може бути вічним. Якщо бачите ознаку піраміди — терміново виходьте зі схеми;
  • занадто агресивні методи реклами, нав’язливе пропонування залучити до схем “отримання прибутку” знайомих та родичів;
  • закрита звітність або її повна відсутність.

Першою пірамідою була далеко не МММ, але й досі існують люди, які залюбки несуть свої кошти в сумнівні підприємства, що один в один копіюють схему Понці та сумнозвісну компанію Мавроді.