Контракти.ua

6311  —  01.08.23
Спека вища за 40 градусів: на яку погоду чекати українцям у серпні
Спека вища за 40 градусів: на яку погоду чекати українцям у серпні

Синоптик попередив про аномальну спеку в Україні на початку серпня

Останній місяць літа принесе потужну хвилю тепла, в деякі дні стовпчики термометрів можуть доходити до 40-градусної позначки. І якщо на півдні будуть посухи та пожежонебезпечна погода, то західні регіони заллють дощі.

Прогноз погодних умов в Україні на серпень 2023 року озвучив синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич "Телеграфу".

Як показують сучасні кліматичні норми, серпень у нинішньому столітті позиціонує як найтепліший і водночас посушливий місяць року в більшості областей України. Нерідко у першій декаді спостерігалися дуже спекотні дні з максимальною температурою повітря +35…+40 °С, а в 2010 році на сході та півдні країни стовпчики термометрів перевалили позначку +41…+42 °С. За словами синоптика, у серпні часто спостерігаються посушливі періоди, які можуть тривати тижні.

Погода в Україні в серпні

"У 2023 році серпень у нашій країні очікується контрастним за розподілом температури повітря, а дощі пройдуть нерівномірно по території. У першій декаді місяця надходження сухого та спекотного повітря з Середньої Азії й Близького Сходу призведе до найбільш потужної в цьому році теплової хвилі (heatwave) на території України", — попереджає синоптик.

Приблизно з 5 по 9 серпня у центральних, південних і східних областях денна температура може досягти позначок +36…+41 °С. У західних та північних областях температурний фон буде помітно нижчим, додає Кібальчич.

Дощі у серпні

Друга декада місяця почнеться з розбудови атмосферних процесів, йдеться у прогнозі. Це спричинить значне зниження температури повітря в більшості областей України, а також зросте ймовірність дощів. Внаслідок розвитку циклонічності в районі Британських островів і Скандинавського півострова, в нашу країну почне надходити повітряна маса атлантичного походження.

У третій декаді місяця погодні умови загалом над Європою набудуть більш динамічного характеру, що виражатиметься у більш частій зміні циклонів, антициклонів, чергування атмосферних фронтів та баричних гребенів. Опади пройдуть у більшості областей країни, а температура повітря коливатиметься в межах кліматичної норми.

"Узагальнюючи вищевикладене, можна зробити висновок, що середньомісячна температура в Україні очікується в межах +20...+26 °С, що виявиться на 1,5- 2 °С вище норми. У південних і східних областях місцями на 3-4 °С вище середніх багаторічних показників за рахунок аномальної спеки на початку місяця", — розповів Кібальчич.

Щодо опадів, то їх традиційно буде більше в західних регіонах, де подекуди випаде більше норми на 50-80 %. Паралельно з цим, у південній половині країни та на крайньому сході зберігається висока ймовірність розвитку посухи за рахунок переважання більш сухих і спекотних повітряних мас. Кібальчич додав, що через це у зазначених регіонах більшу частину часу спостерігатиметься найвищий рівень пожежної небезпеки.

Раніше "Телеграф" розповідав, що синоптики назвали дату перших морозів України. Метеорологиня Вазіра Мартазінова заявила, що зимова погода може прийти вже восени.

Статьи по теме
У неділю в низці областей України прогнозують короткочасний дощ і грозу
У неділю в низці областей України прогнозують короткочасний дощ і грозу

28 квітня у східних областях, а також Дніпропетровській, Запорізькій і Херсонській та Криму місцями пройде короткочасний дощ, очікують і грозу.
27.04 — 199