Контракти.ua

2382  —  31.07.23
Дощі та спека за 40 градусів: синоптик пояснив, якою буде погода в Україні в серпні
Дощі та спека за 40 градусів: синоптик пояснив, якою буде погода в Україні в серпні

Серпень 2023 року традиційно може виявитися найспекотнішим місяцем року. На півдні України погода буде посушливою, через що спостерігатиметься найвищий рівень пожежної небезпеки.

Як вважає синоптик Ігор Кібальчич, погода в Україні в серпні здивує високими показниками на термометрах, які здатні бути вищими за 40 градусів. Подробиці він повідомив у "Телеграфі".

Українцям останній місяць літа принесе потужну хвилю тепла. На півдні очікується посуха, тому варто очікувати пожежонебезпечної ситуації. Західні регіони заливатимуть дощі. Пише ФОКУС. 

Кандидат географічних наук звернув увагу на сучасні кліматичні норми. У XXI столітті серпень в Україні переважно є найспекотнішим. У більшості областей нашої держави спостерігається посушлива погода.

У першій декаді спостерігалися часто дуже спекотні дні з максимальною температурою повітря. Вона становила +35…+40 °С, а в 2010 році на сході та півдні країни стовпчики термометрів перейшли позначку у +41…+42 °С. За словами синоптика, у серпні посушливі періоди, які можуть тривати тижні, часто спостерігаються.

Погода в Україні в серпні

Ігор Кібальчич зазначив, що серпень 2023 року на території нашої країни виявиться контрастним за розподілом температури повітря. Дощі пройдуть нерівномірно у різних регіонах.

У першій декаді місяця, на його думку, надходження спекотного та сухого повітря із Середньої Азії та Близького Сходу спровокує найпотужнішу в цьому році теплову хвилю (heatwave) на території України. У західних та північних областях температурний фон буде помітно нижчим. Приблизно з 5 по 9 серпня у центральних, південних і східних областях денна температура може досягти позначок +36…+41 °С.

"У 2023 році серпень у нашій країні очікується контрастним за розподілом температури повітря", — пояснив фахівець.

Друга декада серпня розпочнеться з атмосферних процесів. У більшості областей України це призведе до зниження температурних показників. Циклічність в районі Британських островів і Скандинавського півострова спровокує надходження повітряної маси атлантичного походження.

Третя декада серпня у Європі загалом буде динамічною. Опади пройдуть у більшості областей нашої держави. Очікуються зміни циклонів, антициклонів, чергування атмосферних фронтів та баричних гребенів.

Статьи по теме
У неділю в низці областей України прогнозують короткочасний дощ і грозу
У неділю в низці областей України прогнозують короткочасний дощ і грозу

28 квітня у східних областях, а також Дніпропетровській, Запорізькій і Херсонській та Криму місцями пройде короткочасний дощ, очікують і грозу.
27.04 — 199